Poliţie privată, securitate sacrificată

ministru.jpg

Brice Hortefeux, ministrul de interne (s) dă mâna cu poliţiştii care păzesc gara SNCF de la Lyon. AFP/Philippe Desmazes

În cadrul unui reportaj pentru o mare emisiune de televiziune - Envoyé spécial, difuzată pe canalul public France 2 -  doi jurnalişti francezi au reuşit să călătorească înarmaţi la bordul avioanelor pe două curse interne din Franţa. Obiectivul reporterilor era să ilustreze breşele de securitate din aeroporturile franceze, servicii asigurate de societăţi private. Misiunea a fost îndeplinită. Cei doi reporteri s-au îmbarcat la bordul a două avioane cu un pistol semi-automat de calibru 9 mm.

Mai întâi pe 8 noiembrie anul trecut la aeroportul Roissy- din Paris - cel mai important din Franţa - cu destinaţia Nisa şi apoi, în seara aceleaşi zile, de la Marsilia la Paris s-au întors cu aceaşi armă la bord. Arma, demontată în mai multe bucăţi, a fost plasată în două bagaje de mână diferite. Pe drumul de întoarcere, unul dintre jurnalişti s-a filmat singur în momentul în care remonta pistolul în toaleta avionului.

Subiectul de reportaj, realizat de doi jurnalişti - o femeie şi un bărbat - are drept titlu:"Poliţie privată, securitate sacrificată". El repune aşadar în cauză competenţele firmelor private în asigurarea securităţii pe aeroporturi. Pregătirea acestor agenţi este în particular criticată întrucât jurnaliştii afirmă că de fiecare dată controalele erau foarte atent realizate. Problema este că aceşti agenţi nu ştiu să recunoască un obiect periculos.

În plus, dacă arma era ca în cazul de faţă demontată, păcălirea servicilor de securitate este şi mai uşoară. Foarte puţini angajaţi ai firmelor private de securitate au pus mâna pe un pistol, l-au demontat şi stiu cu ce se aseamănă acest gen de obiect.

Nici Direcţia Generală a Poliţiei Naţionale nici societatea care gerează aeroporturile din Paris şi Marsilia nu au dorit să se exprime pentru moment asupra concluziilor acestui reportaj. Sindicatele de poliţie au reactionat însă deîndată afirmând că prezenţa oamenilor de ordine este necesară atât în pe perioada formării agenţilor de securitate cât şi pe aeroporturi în momentul controalelor. Estimând că trebuie "neapărat un control al statului asupra sistemului de controale", un alt sindicat de politişti cere organizarea de urgenţă a unui audit privind securitatea în aeroporturi.

Problema poate fi însă extinsă şi în alte domenii dacă precizăm că în 2014, adică peste trei ani, în Franţa vor exista mai mulţi salariaţi în firmele de securitate decât politişti, jandarmi şi vamesi la un loc. De ani de zile, tot mai multe misiuni le sunt încredinţate acestor forţe de securitate private: în aeroporturi cum spuneam dar şi pe stadioane, în imobilele de locuinţe sau clădiri publice. Din toate aceste locuri sensibile şi strategice, statul francez îşi retrage treptat funcţionarii care sunt înlocuiţi cu agenţi privati.

Rezultatul este o piaţă în creştere permanentă cu o cifră de afaceri evaluată la zece miliarde de euro. Cine sunt însă aceşti agenţi care joacă un rol tot mai mare în viaţa noastră cotidiană? Au firmele lor mijloacele necesare ca să asigure cu adevărat securiateta siturilor sensibile sau strategice? Realizatorii emisiunii "Envoyé spécial" au anchetat în trei domenii: aeroporturi, stadioane şi în orase.

Astfel, reporterii emisiunii de televiziune denunţă un alt efect pervers întâlnit în cazul securităţii din anumite cartiere sensibile. Pentru a pune mâna pe piaţa serviciilor de securitate în aceste cartiere aflate mai ales în regiunea pariziană, anumite firme nu ezită să creeze ele însele probleme de securitate.