Big Brother la Paris

Victorie pentru adepţii camerelor de filmat în spaţiul public. În anul care începe peste 250.000 de camere video vor fi amplasate la Paris. Ultimele autorizaţii au fost obţinute, primele lucrări au şi început.

 Zâmbiţi, poate o să fiţi filmaţi. Aşa s-ar putea intitula noua broşură turistică destinată celor care vin să viziteze Parisul. Elaborat de poliţie, planul de supraveghere video al capitalei franceze prevede instalarea a o mie de camere pe străzile Parisului până în 2012, 250 de aparate urmând să intre în funcţiune chiar în anul ce-a început.

Actualmente există déjà o sută de camere de filmat ale poliţiei plus cele alte câteva mii instalate pe reţeaua de metrouri şi trenuri. Planul pentru echiparea străzilor obţinuse unda verde a comisiei departamentale de sisteme de supraveghere video în luna noiembrie.

O aprobare administrativă ce a permis poliţiei să definitiveze acum câteva zile locul exact unde vor fi montate aceste camere de filmat. Zonele cele mai intens echipate sunt fireşte cele turistice: turnul Eiffel, dealul Monmartre, piata Vendôme.

Drept exemplu, subsemnatul va avea 51 de camere de filmat în arrondissementul în care locuieşte, alte 74 în zona în care lucrează plus 145 pe drumul de acasă la serviciu. În total, 270 de camere video îl vor putea eventual filma pe Vasile Damian plecând de acasă şi pedalând până la radio? Şi asta de două ori pe zi, lucru care nu îl încântă deloc, ba dimpotrivă îl face să se gândească  foarte tare la Big Brother, chiar dacă soluţia ne este prezentată ca fiind un progres, ceva conceput doar pentru binele nostru.

Imaginile captate urmează să fie vizualizate pe 50 de ecrane puse la dispoziţia forţelor de ordine, în particular în comisariatele de poliţie. Aceste imagini vor putea fi stocate timp de o lună.

Oare camerele de supraveghere vor fi exploatate doar în scopul iniţial prevăzut - adică securitatea cetăţenilor - sau şi pentru infracţiuni rutiere mai mici cum ar fi trecerea pe roşu cu maşina? Prefectura spune că sistemul nu e gândit pentru aşa ceva dar precizează că este studiat să devină vârful de lance al evoluţiilor tehnologice şi legislative.

Lucrările de instalare au şi început déjà în anumite locuri dar ele se anunţă anevoiase. Trebuie instalată fibra optică, creaţi stâlpii pe care urmează să fie montate camerele, şamd. În paralel, 2500 de poliţişti trebuie formaţi, învăţaţi cum se utilizează această aparatură.

Ei vor fi singurii care vor avea acces la imagini graţie unui card electronic. Astfel, intervenţiile lor vor lăsa urme, promit promotorii acestei politici securitare denunţată vehement de ecologişti şi comuniştii capitalei franceze.

O capitală în fruntea căreia se află un primar socialist, Bertrand Delanoe, aliat parţial în acest dosar sensibil cu dreapta pariziană. E adevărat că primăria a investit doar 5 milioane de euro în acest proiect estimat la peste 200 de milioane, din care 90 al sută finanţate de statul francez.