Asigurările pentru locuinţe, obligatorii pentru cei care nu au

Proprietarii ale căror locuinţe sunt deja asigurate pentru daunele produse de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren nu mai trebuie să încheie asigurările obligatorii.

Prevederea se regăseşte în varianta finală a legii privind asigurarea locuinţelor în caz de dezastre, promulgată zilele trecute de preşedintele Traian Băsescu. Atenţie însă, unele din poliţele facultative nu asigură locuinţele de cele trei riscuri şi atunci e nevoie şi de asigurarea obligatorie, explică Oleg Doronceanu, coordonatorul paginii de internet www.asigurarealocuintelor.ro.

Invitat la emisiunea Ora de risc, Oleg Doronceanu spune în context că asigurarea obligatorie trebuie încheiată "când expiră cea facultativă."

În noua lege promulgată se arată la articolul 3 că nu sunt vizate de actul normative "persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie".

La rândul său, Marius Bulugea, director general al Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor, spune că autorităţile locale ar trebui să încerce să-i convingă pe oameni să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor.

El precizează că toate persoanele care nu-şi vor încheia asigurarea obligatorie până la 15 ianuarie anul viitor riscă amenzi.

Este însă de datoria primarilor să vorbească cu oamenii, crede Marius Bulugea.