Codul Muncii, criticat de sindicate

palatul-victoria-poza-2.jpg

Palatul Victoria pregăteşte un nou Cod al Muncii.

Angajaţii pierd teoretic din drepturi, odată cu modificarea Codului Muncii. Dintre cele 79 de articole care vor fi modificate, zece sunt în favoarea salariatului, 45 îl avantajează pe angajator, iar 24 sunt neutre.

Liderii sindicali resping noul proiect al Codului Muncii şi spun că nu vor mai participa la nici o negociere, deoarece Guvernul s-a folosit de ei pentru a da aparenţa unor consultări democratice.

Magda Volonciu avocat specializat în dreptul muncii explică la RFI că există totuşi o balanţă între ceea ce le ia angajaţilor Codul Muncii şi ceea ce le dă modificarea relaţiilor colective de muncă.

Codul Muncii

Magda Volonciu, avocat dreptul muncii

AscultăDownload

Dar care sunt noutăţile din proiectul Codului Muncii ? Dacă până acum predominau contractele de muncă pe perioadă nedeterminată, de-acum înainte cele pe perioadă determinată se vor înmulţi. Asta înseamnă că angajatorul va putea face concedieri mai uşor. Apoi, companiile nu mai plătesc salarii compensatorii în caz de disponibilizare.

Durata maximă a unui contract de muncă pe durată determinată creşte de la doi la trei ani.

Pe de altă parte, perioada de probă la angajare creşte la cel mult 45 de zile, faţă de 30 de zile în prezent.

Proiectul mai arată că munca suplimentară se va putea compensa cu zile libere în următoarele două luni, în loc de o lună, cum este în prezent.

În fine, un angajat va fi obligat să-şi ia concediu legat minimum zece zile lucrătoare consecutive, în loc de 15 zile, ca în forma actuală a Codului Muncii.