Cauciucurile de iarnă sunt facultative în majoritatea ţărilor europene

Dacă în Germania sunt obligatorii, în Belgia, Polonia sau Elveţia puteţi circula fără ele pe timp de iarnă.

Nu multe sunt statele din Uniunea Europeană în care folosirea pneurilor de iarnă este obligatorie. Ziarul Capital a făcut o analiză din care reiese că în Austria, spre exemplu, nu există o obligaţie generală privitoare la pneurile de iarnă, însă ea poate fi dispusă prin indicatoare rutiere.

Nici în Belgia, Olanda sau Luxemburg, nu există o obligativitate cu privire la pneurile de iarnă, iar crampoanele sunt interzise.

Germania are însă reguli stricte. Aici șoferii sunt obligați, conform Codului Rutier, să-și echipeze autoturismele potrivit condițiilor meteorologice. Conducătorii auto care nu respectă regulă pot fi amendați cu sume usturătoare.

În Slovenia, există de asemenea obligaţia de echipare pentru anotimpul rece, mai exact în perioada cuprinsă între 15 noiembrie și 15 martie. Acest lucru înseamnă fie pneuri de iarnă, fie pneuri radiale cu o adâncime minimă a profilului de patru milimetri.

Cu toate acestea, dacă vreţi să călătoriţi în Franţa, fiţi atenţi la indicatoare. Francezii nu au impus o obligativitate privitoare la folosirea pneurilor de iarnă, însă aceasta poate fi dispusă pe drumuri de munte. Lanţurile de zăpadă pot fi şi ele obligatorii pe anumite segmente de drum.

Nici în Italia nu există o obligaţie de a folosi pneuri de iarnă, cu toate că acestea pot fi solicitate pentru anumite segmente de drum.

În Polonia situaţia este similară însă serviciile de întreţinere a drumurilor sunt destul de slabe, iar riscurile cresc atunci când se circulă fără astfel de cauciucuri.

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel