Elevii din şcolile franceze primesc bani dacă învaţă şi nu chiulesc

Mediul şcolar din Franţa este confruntat cu diferite probleme, printre care cea a securităţii dar şi cea a absenţelor, fenomen combătut prin tot felul de mijloace, uneori insolite...

Începând cu data de 5 octombrie, în trei licee profesionale din regiunea pariziană a fost introdus un sistem de "prime" pentru a-i "motiva" pe elevi să nu chiulească şi să aibă o atitudine pozitivă faţă de şcoală.

Nu este vorba de recompense individuale, explică Martin Hirsch, înaltul Comisar pentru Solidaritatea Activă şi Tineret.

În schimb fiecare clasă va putea cumula aşa-numite "mize" de-a lungul anului, banii urmând să fie folosiţi pentru finanţarea unei excursii, cumpărarea de echipament informatic sau dobândirea permisului de codnucere.

Fiecare clasă beneficiază la începutul anului de 2 000 de euro, sumă care poate atinge un maxim de 10 000 de euro, la sfârşitul anului, dacă elevii dau dovadă de seriozitate la cursuri. Iniţiativa face parte dintre cele 165 de proiecte ale fondului de experimentare pentru tineret, care dispune de o sumă totală de 65 de milioane de euro. Dacă această primă fază experimentală, care se aplică, vă rreamintesc în trei clase, dacă va fi încununată de succes, va fi extisă peste un an la un număr de 70 de clase. Martin Hirsch aminteşte că absenteismul în şcoli poate varia de 5 la 80%. Anumite asociaţii ale părinţilor afirmă că este vorba despre un experiment ciudat, în care prezenţa elevilor ar fi cumpărată şi că, oricum, el nu va îmbunătăţi situaţia, cauzele absenteismului fiind mai ales lacunele sistemului de repartizare a elevilor în diferitele licee, precum şi programa şcolară prost concepută.

Problemele de securitate sunt şi ele omniprezente în şcolile din Franţa. La un liceu de la Aulnay Sous Bois, în apropierea Parisului, ministrul educaţiei Luc Chatel şi cel de Interne Brice Hortefeux, au dat startul pentru activitatea primei "Echipe Mobile de Securitate". În total, 6 echipe mobile de securitate vor fi create, în scurtă vreme, în rectoratul Creteil, unitate administrativă din cele mai sensibile în materie de violenţă în mediu şcolar. În total vor fi create 500 de posturi de agenţi, petnru a interveni, în caz de nevoie, în gimnaziile şi liceele din Franţa. Câte 10 persoane fac parte din fiecare unitate, agenţii nu sunt înarmaţi dar poartă tunici groase şi semne distinctive. Misiunea lor este de a preveni violenţa în mediul şcolar, prin acţiuni de sensibilizare, participarea la definirea şi instalarea echipamentelor de protecţie necesare şi ajutarea personalului educativ în caz de criză majorî. De la începutul anului problemele de securitate în mediul şcolar din Franţa sunt în creştere.