În Franţa, Sarkozy le promite bani tinerilor

500 de milioane de euro pe an vor fi alocaţi pentru o mai bună încadrare a tinerilor. Pentru încadrarea lor la scoală, pentru orientarea lor profesională. Cu alte cuvinte, o alocaţie, numită în Franţa “venit de solidaritate activă” va fi extinsă, în anumite condiţii, urmând să beneficieze de ea tineri de până în 25 de ani.

Nicolas Sarkozy şi-a făcut un obicei din a anunţa reforme importante, nu la Paris, ci în diverse alte locuri cum ar fi deplasările în ţară sau chiar în timpul vizitelor oficiale.

O bună strategie mediatică, pentru că în felul acesta şeful statului le arată francezilor că este preocupat de problemele lor, că îi vizitează pretutindeni pe suprafaţa Hexagonului şi că le ascultă doleanţele.

Din acest punct de vedere, oraşul Avignon este unul cu probleme.

La Avignon, în oraşul medieval, totul este frumos şi romantic. Dincolo de zidurile sale însă se întind extrem de multe cartiere defavorizate, cu o populaţie formată în mare parte din imigranţi şi unde realitatea nu mai e nici frumoasă şi nici romantică.

În acest oraş a promis Nicolas Sarkozy că “nici un tînăr din Franţa nu va fi uitat”.

500 de milioane de euro pe an vor fi alocaţi pentru o mai bună încadrare a tinerilor. Pentru încadrarea lor la scoală, pentru orientarea lor profesională.

Cu alte cuvinte, o alocaţie, numită în Franţa “venit de solidaritate activă” va fi extinsă, în anumite condiţii, urmând să beneficieze de ea tineri de până în 25 de ani.

Va fi creat şi un serviciu public pentru ca tinerii să poată fi sfătuiţi pe teme legate de parcursul lor profesional, mai ales că, anual, în jur de 120 de mii de tineri, avînd între 16 şi 18 ani, părăsesc şcoala fără nicio diplomă, fără să-şi fi terminat ciclul şcolar şi fără nicio ţintă în viaţă.

Un aspect foarte important îl reprezintă în Franţa somajul: 9,1 la sută în rândul populaţiei active. În ceea ce îi priveşte însă pe tineri, rata somajului în rândul este de aproape 24 la sută.