Proces în apel pentru islamistul Rachid Ramda

rachidramda071001x200bis-20090916153040.jpg

Crochiu al lui Rachid Ramda (Foto : Benoît Peyrucq/AFP)

Rachid Ramda, islamistul algerian condamnat la închisoare pe viață în 2007 pentru implicarea în atentatele din 1995 de la Paris este rejudecat înacepand de miercuri. În primul proces el a și-a recunoscut vina privind complicitatea la asasinate și la tentativele de asasinat. Justiția franceză l-a acuzat că ar fi finanțat atentatele din metroul parizian. Procesul va dura o lună, un verdict fiind așteptat în jur de 16 octombrie.

Pentru victimele atentatelor din 1995 acest proces sosește cu 14 ani mai târziu și în plus este a patra înfățișare. Multe întrebări au rămas fără răspuns, chiar dacă în 2002 au fost judecați cei care au pus efectiv bombele, Boualem Bensaid și Smain Ali Belkacem. Presupusul finanțator al operațiunilor, Rachid Ramda, nu a fost prezent la acel proces.

Rachid Ramda a fost arestat la Londra în 1995, dar autoritățile britanice au fost de acord cu extradarea doar cu 10 ani mai târziu, dupa lungi bătălii de procedură. În 2007, într-o primă instanță el este în sfărșit condamnat la închisoare pe viață.

Cu ocazia acestui nou proces, apărarea dorește să folosească ca argument, manipularea. O manipulare orhestrată de serviciile secrete algeriene, care la aceea vreme, ar fi pus anchetatorii francezi pe piste false. Scopul lor: eliminarea unor opozanți islamiști refugiați în Anglia.

Dacă această teză este demonstrată, Rachid Ramda nu va mai fi creierul acestui val de atentate ci un simplu executant. Și familiile victimelor nu vor ști niciodată cine a comandat de fapt, atentatele.