În Franţa a fost creat permisul de şedere pentru oameni bogaţi...

Intrarea şi şederea străinilor în Franţa este strict reglementată. Mulţi îşi amintesc dificultăţile pe care le aveau cetăţenii români până nu demult pentru a face o simplă vizită în Hexagon şi inclusiv după intrarea României în Uniunea Europeană, pentru a obţine dreptul de şedere şi de lucru.

Reglementările sunt şi mai drastice pentru cetăţenii din afara Uniunii Europene.

Iată însă că guvernul de la Paris a creat un permis de şedere, o carte de rezident cum se mai numeşte documentul, pentru străinii care pot avea o "contribuţie economică exceptională".

Scopul operaţiunii este de a atrage eventuali investitori străini, care vor fi obligaţi să creeze cel puţin 50 de locuri de muncă pe teritoriul francez sau să investească minimum 10 milioane de euro prin intermediul unei societăţi în care deţine cel puţin 30% din capital. "În războiul economic mondial care este în curs în momentul de faţă, trebuie nu numai să recrutăm soldaţi, dar să-i şi atragem pe cei mai buni conducători de oşti" a declarat ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, în momentul în care a prezentat permisul de şedere special. Un dispozitiv pe care detractorii săi îl numesc însă "card gold" sau "permis de a te băga în faţă".

Trebuie spus că, în mod obişnuit, permisul de şedere de 10 ani nu se obţine în Franţa decât prin etape succesive. Ministrul imigraţiei a ţinut să sublinieze că în Franţa imigraţia profesională reprezintă mai puţin de 20% din autorizaţiile de şedere pe termen lung, faţă de 40 până la 50% în celelalte ţări dezvoltate. El a spus şi că venit timpul să se dea dovadă de "realism economic".

În SUA bunăoară un sfert din întreprinderile din domeniul tehnologiilor de vârf au fost create de străini, iar în Silicon Valey, unde se concentrează mare parte din industria informatică americană, proporţia întreprinderilor create de străini este de peste 50%. Dintre cei care critica însă noul permis de şedere, unii spun că este o portiţă deschisă pentru mafioţii care vor să spele bani şi că în momentul în care cineva investeşte 10 milioane de euro, autorităţile care i-au acordat permisul de şedere nu se vor grăbi să controleze provenienţa banilor.

Potrivit estimărilor, numărul celor care ar putea beneficia de permisul de şedere pentru "contribuţie economică excepţională" ar putea ajunge la circa 200 de persoane anual.