Bruxelles propune interzicerea comerţului de ton roşu

Oare specialităţile de sushi şi friptură de ton roşu vor fi în curând de domeniul trecutului? Europa intenţionează să sprijine interzicerea comerţului mondial cu această specie considerată în pericol, spre dezamăgirea pescarilor şi a Japoniei, principalul consumator mondial.

Urmând o recomandare făcută de către Principatul Monaco, Comisia Europeană a propus miercuri, 9 septembrie, suspendarea, pentru o anumită perioadă, a pescuitului de ton roşu. Este, de fapt, o interdicţie a comercializării acestei specii, care are la bază convenţia ONU privind comerţul internaţional al speciilor pe cale de dispariţie.

Anexa 1 a acestei convenţii numită “CITES” reia lista speciilor a căror comercializare este interzisă şi tocmai înscrierea tonului roşu pe această listă este vizată acum de către comisie.

Deocamdată este vorba doar de o propunere, deoarece, pentru a deveni o poziţie comună a UE, cazul trebuie supus votului celor douăzeci şi şapte de ţări membre până la sfârşitul lunii septembrie. Dacă Regatul Unit, Ţările de Jos şi Germania sunt favorabile acestei propuneri, Franţa ar susţine mai degrabă ideea unui moratoriu de doi ani.

Pentru a-şi face o părere definitivă, comisia aşteaptă, între timp, noi avize ştiinţifice privind resursele de ton roşu. Un peşte pescuit în special în Marea Mediterană şi în Golful Mexicului, 4/5 din cele 40.000 de tone capturate în fiecare an fiind exportate către Japonia.

În cazul în care europenii se pun de acord, următoarea întâlnire va fi adunarea generală a convenţiei CITES, la Qatar, peste 6 luni.