Baron al drogurilor arestat în Mexic

luis-magana-mexique-200-20090826164734.jpg

Luis Ricardo Magana Mendoza, 24 august, Mexic. (Foto : Ronaldo Schemidt/AFP)

Unul dintre locotenenții șefului clanului La Familia, cartel al drogurilor care a ucis luna trecută 16 agenți ai poliției federale, a fost arestat de către armata americană în stațiunea balneară Manzanillo, pe coasta mexicană a Pacificului.

Unul dintre locotenenții șefului clanului La Familia, cartel al drogurilor care a ucis luna trecută 16 agenți ai poliției federale, a fost arestat de către armata americană în stațiunea balneară Manzanillo, pe coasta mexicană a Pacificului. Luis Ricardo Magana Mendoza era în capul listei celor mai căutați criminali din Mexic.

Luis Magana avea să sfideze autoritățile mexicane prin asasinarea a 16 agenți al poliției federale, în iulie acest an. Douăsprezece cadavre violent torturate au fost abandonate pe o bretea de autostradă cu un mesaj prin care se declara război autorităților.

Hotărât să își răzbune oamenii, guvernul lui Felipe Calderon a replicat prin detașarea a 5 500 de polițiști și militari în statul Michoacan, fieful cartelului La Familia. Această ofensivă a permis arestarea a numeroși traficanți și ucigași, dar arestarea lui Luis Magana va dezarticula o parte a organizației criminale.

Conform Ministrului Apărării, acesta era unul dintre baronii cartelului La Familia, fabricant și responsabil de expedierea drogurilor sintetice în Statele Unite.

Din luna iulie arestarile și asasinatele sunt zilnice, dar lupta pare a fi una fără sfârșit. De îndată ce un baron al cartelului este arestat, locul sau este luat de către un altul.