O judecătoare cu program de funcționar: un condamnat la moarte executat

«Am închis la ora 17:00». Prin această propoziţie, Preşedinta Curții de Apel din Texas, Sharon Keller, avea să împiedice în 2007 depunerea unui ultim recurs al unui condamnat la moarte, grăbindu-i execuția, care a avut loc în aceeaşi seară. Afacerea a şocat profund în acea epocă în Texas, un stat activ din punct de vedere al execuțiilor, cu 439 de morţi din 1976 până în 2007.

Judecătoarea Sharon Keller își va pierde slujba pentru exces de corectitudine? În momentul în care va începe acest proces, se va regăsi într-un loc cu totul neobişnuit pentru ea: banca acuzaților.

În septembrie 2007, în timp ce aștepta acasă un meșter care să îi repare cuptorul, a primit un telefon de la unul dintre asistenții săi. Avocații unui condamnat ce trebuia să fie executat seara, voiau să depună recurs în suspendare, dar datorită unei pene de curent care le blocase calculatorul, nu trimiseseră la timp documentele necesare. Cereau, aşadar, puțin mai mult timp pentru a putea aduce dosarul la tribunal.

Preşedinta Curții de Apel din Texas le-a răspuns: «închidem la ora 17:00.». Condamnatul primea o injecţie letală trei ore mai târziu. Michael Richard nu era un sfânt; ucisese o infirmieră, mama a şapte copii și aștepta execuția de douăzeci de ani. Dacă judecătoarea ar fi acordat avocaților timpul necesar depunerii dosarului, ar fi putut beneficia de până la şapte luni de amânare a sentinței, timp necesar Curții Supreme pentru a decide constituționalitatea execuției.

Decizia judecătoarei a fost semnalată autorităţilor din mediul judiciar. Pentru apărarea sa, Sharon Keller spune că a ignorat oprirea calculatoarelor şi riscă revocarea din funcție pentru „eroare profesională”.