Ziua Minerului

miner-gec1f6fe62_1920.jpg

Ziua Minerului comemorează minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni, în vara anului 1929, dar şi victimele accidentelor de muncă din subteran.
Ziua, practic comemorează minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni, în vara anului 1929, dar şi victimele accidentelor de muncă din subteran. Astfel, au loc depuneri de coroane la monumentul ridicat în curtea minei Lupeni, și la troiţele şi monumentele dedicate minerilor.
Sursa imaginii: 
Tuna Ölger / Pixabay

Ziua Minerului, moment de comemorare a minerilor ucişi în timpul grevei de la Lupeni, din vara anului 1929, dar şi pentru victimele accidentelor de muncă din subteran. Astfel, au loc depuneri de coroane la monumentul ridicat în curtea minei Lupeni, și la troiţele şi monumentele dedicate minerilor.

Greva muncitorilor mineri de la Lupeni a izbucnit din cauza nerezolvării conflictului de muncă dintre minerii din Valea Jiului şi societăţile carbonifere referitor la încheierea noului contract colectiv de muncă, în care muncitorii cereau să se prevadă: ziua de lucru de opt ore, mărirea salariilor cu 40%, revizuirea salariilor pe categorii, distribuirea retroactivă a unui procent de 15% din veniturile societăţii, desfiinţarea amenzilor, se arată în volumul ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

În condiţiile altercaţiilor dintre grevişti şi ostaşii trimişi să restabilească ordinea, a doua zi, la 6 august, s-a deschis focul asupra minerilor, 22 de mineri fiind ucişi şi alţi 58 răniţi, potrivit sursei citate.

O altă grevă a minerilor din Valea Jiului, cu 35.000 de participanţi, a avut loc între 1-3 august 1977, fiind revendicate cu acest prilej îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Această grevă a minerilor ''este considerată a fi cea mai mare acţiune revendicativă organizată a muncitorilor de la instaurarea comunismului în România'', potrivit lucrării citate.