Diamantul descoperit în Angola va ajuta sectorul minier al țării

oo.jpg

„Trandafirul din Lulo”, diamantul de 170 de carate.
Sursa imaginii: 
Lucapa Diamond Company Limited/ AFP

Minerii din Angola au extras un diamant roz pur, rar, despre care se presupune că ar fi cel mai mare descoperit în ultimii 300 de ani. În urma interzicerii de către SUA a importurilor de pietre prețioase din Rusia, „Trandafirul din Lulo” ar putea oferi un avânt binevenit industriei miniere de diamante din Angola.

Un diamant roz de 170 de carate – denumit „Trandafirul din Lulo – a fost descoperit la mina bogată în diamante din Lulo, Angola.

Este unul dintre cele mai mari diamante roz găsite vreodată, se arată în comunicatul adresat investitorilor de către Lucapa Diamond Company din Australia.

Guvernul din Angola, care este și partenerul minei, a salutat descoperirea „istorică” a diamantului de tip IIa – una dintre cele mai rare și pure categorii de pietre naturale.

„Această piatră roz unică și impresionantă recuperată din Lulo continuă să prezinte Angola ca pe un jucător important pe scena mondială”, a declarat ministrul Resurselor Minerale din Angola, Diamantino Azevedo.

Angola ocupă locul patru în rândul producătorilor mondiali de diamante, dar aproximativ 60% din zăcămintele sale de diamante rămân neexplorate.

„Trandafirul din Lulo” va stârni cu siguranță interes pentru diamantele din Angola și îi va oferi președintelui João Lourenço atenție la momentul potrivit, acesta pregătindu-se pentru alegerile legislative de luna viitoare.

Valorează milioane, dar vor reuși să-l vândă?

„Trandafirul din Lulo” va fi vândut la o licitație internațională.

Va trebui tăiat și șlefuit pentru a-i estima adevărata valoare, fiind un proces în care o piatră prețioasă își poate pierde peste 50% din greutate.

Diamante roz asemănătoare au fost vândute cu sume extrem de mari.

„Steaua Roz”, diamantul de 59,6 carate, vândut la o licitație din Hong Kong în 2017 cu 71,2 milioane de dolari americani, rămâne cel mai scump diamant vândut vreodată.

Dar, în noiembrie 2017, „Raj Pink”, un diamant de 37,30 carate, nu a reușit să fie vândut la licitația din Geneva.

Înainte de vânzare, valoarea acestei pietre, care a fost găsită în Africa de Sud în 2015, a fost estimată la 20-30 de milioane de dolari.

„Raj Pink” nu a fost un diamant ușor de vândut, declara Eric Valdieu, un vânzător de bijuterii din Geneva, la acea vreme pentru Reuters.

„Era o piatră modernă, recentă și nu era perfectă din punct de vedere al culorii și formei”, a spus acesta. „Nu avea istorie”.

Potențialul nevalorificat al Angolei

Industria diamantelor din Angola are o istorie zbuciumată.

José Eduardo dos Santos, fostul președinte care a încetat din viață, și în special fiica sa Isabel dos Santos, aveau legături foarte strânse cu industria diamantelor. 

În 2015, un tribunal din Angola l-a condamnat pe jurnalistul angolez premiat Rafael Marques la șase luni de închisoare cu suspendare pentru „defăimare”, după ce a scris o carte despre încălcarea drepturilor în industria minieră.

De când João Lourenço a preluat mandatul de la Dos Santos în 2017, Angola a cedat activele din compania elvețiană de bijuterii De Grisogono, aflându-se în mijlocul acuzațiilor de corupție făcute împotriva lui Isabel dos Santos.

Infrastructura slabă continuă să afecteze explorarea zăcămintelor de diamante din Angola.

Dar președintele Lourenço își dorește să dezvolte această industrie. În august 2021, acesta a lansat proiectul Saurimo Diamond Development Hub în valoare de 77 de milioane de dolari.

Compania De Beers, liderul industriei, care s-a retras din Angola în urmă cu zece ani, a semnat recent două contracte de investiții minerale pentru a reîncepe explorarea și exploatarea diamantelor din țară.

Sancțiunile impuse Rusiei

Cererea pentru diamante a crescut de când țările occidentale au interzis importul de produse de lux din Rusia în urma invaziei din Ucraina.

În aprilie, Statele Unite au trecut pe „lista neagră” compania minieră producătoare de diamante Alrosa, aflată sub controlul statului, complicând operațiunile firmei rusești pe piața mondială a diamantelor.

Alrosa, cel mai mare producător de diamante din lume, se numără printre cele trei mari nume din industria diamantelor care își desfășoară activitatea în Angola.

În luna iunie, ziarul Financial Times a anunțat că guvernul din Angola a cumpărat acțiuni în cadrul celui mai mare producător de diamante din țară, Catoca, ai cărui proprietari dețin și Alrosa.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI