Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Suntem oameni”: O jucătoare de rugby transgender spune că interzicerea din competiții e o pedeapsă

Jucătoarea de rugby transgender Caroline Layt la locuința ei din Sydney. „Viața mea s-a schimbat la 180 de grade”, a declarat aceasta pentru AFP.

Jucătoarea de rugby transgender Caroline Layt la locuința ei din Sydney. „Viața mea s-a schimbat la 180 de grade”, a declarat aceasta pentru AFP.
Sursa imaginii: 
Saeed Khan/ AFP via France 24

Caroline Layt, fosta jucătoare de rugby transgender, a declarat că a fost agresată de coechipierele sale în urmă cu aproape douăzeci de ani și se teme acum că sportivii din noua generație sunt pedepsiți pentru că au curajul să fie ei înșiși, relatează AFP, citată de France 24.

Sportiva din Australia a criticat conducerea ligii de rugby care a anunțat la începutul săptămânii că va interzice jucătoarelor transgender să participe la competițiile internaționale, noile reguli urmând să fie finalizate în 2023.

Layt a jucat rugby înainte și după schimbarea sa, un proces de trei ani care a inclus tratamente cu hormoni și operația din 1998.

A reușit să joace alături de cele mai mari echipe feminine, reprezentând Noul Wales de Sud în liga de rugby, dar momentele trăite în lumea sportului au fost adesea dificile.

În 2005, oamenii au aflat că este transsexuală și și-au schimbat părerea despre ea.

„Viața mea s-a schimbat la 180 de grade”, a precizat Layt într-un interviu acordat pentru AFP.

Fosta jucătoare în vârstă de 56 de ani, acum jurnalistă și activistă pentru atleții transgender, a declarat că a fost „agresată fizic” de alte jucătoare în timpul antrenamentelor din 2005.

Un an mai târziu, jucând pentru o altă echipă, Layt spune că adversarele de pe teren au încercat să-i provoace o accidentare.

„Unele dintre acele jucătoare și-au cerut scuze”, a spus aceasta.

„Sunt câteva care nu și-au schimbat și nu și-ar fi schimbat percepția sau atitudinea, dar chiar le apreciez pe cele care au făcut-o și le consider prietene”.

Decizia ligii de rugby de a exclude femeile transgender este „foarte dezamăgitoare”, a precizat aceasta.

Layt a spus că reprezentanții ligii au hotărât „să procedeze la fel ca restul”, la o zi după ce Federația Internațională de Natație a interzis persoanelor transgender să participe la competițiile pentru femei, stabilind pentru acestea o nouă „categorie deschisă”.

Marginalizare

Federația Internațională de Natație (FINA) a precizat că sportivii care au trecut prin procesul de transformare de la bărbat la femeie vor putea lua parte la competițiile feminine dacă nu au experimentat nicio parte a pubertății masculine, concluzionând că le-ar putea conferi un avantaj fizic chiar și după încetarea tratamentului cu hormoni.

„Suntem oameni, avem sentimente, și simțim că ne marginalizează”, a spus Layt.

„Eu am făcut schimbarea în urmă cu mult, mult timp”, a adăugat aceasta.

„Nu par să țină cont de faptul că e ceva cu care ne naștem, face parte din noi, suntem femei de la o vârstă fragedă”.

Layt a menționat că s-a simțit fată la vârsta de patru ani, iar dacă societatea ar fi fost diferită la acea vreme, nu ar fi fost nevoită să treacă prin pubertatea masculină.

„Ne pedepsesc pentru că ne-am schimbat, ne pedepsesc pentru că a trebuit să trecem prin pubertate”, a spus Layt.

„Practic, ne spun: Nu vă vrem”.

Aceasta nu a fost de acord cu argumentul potrivit căruia femeile transgender ar avea un avantaj din punct de vedere fizic în fața celorlalte sportive.

„Nu avem toate aceeași înălțime, aceeași greutate, aceeași talie”, a spus Layt.

Aceasta le-a cerut autorităților sportive să creeze standarde științifice pentru fiecare caz în parte, stabilind, spre exemplu, o regulă privind numărul de ani de la efectuarea tranziției după care sportivele transgender pot concura la nivel profesionist.

Pentru moment, nu le-ar încuraja pe fetele și tinerele transgender să joace rugby.

„Le-aș spune să se ascundă”, a precizat această. „Sau să practice un sport care le dă voie să participe la competiții”.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24