Europa Plus: În ciuda războiului, artiștii de la Opera din Odesa continuă să lucreze

opera_odesa.jpg

Teatrul de Operă și Balet din Odesa în 2017
Sursa imaginii: 
Facebook / Odessa National Academic Opera and Ballet Theatre

În ciuda războiului, artiștii Teatrului de Operă și Balet din Odesa, continuă să lucreze. Instituția a primit autorizația de a-și relua activitatea de la jumătatea lunii mai, dar fără spectatori, iar acum, balerinii mai ales, fac eforturi pentru a-și reintra în formă, după cum explică șeful trupei într-un reportaj realizat de publicația Suspilne.

În prezent se fac repetiții pentru un spectacol de gală ce va fi difuzat online, precizează sursa citată.

Pentru Natalia Ivasenko, care va dansa în spectacolul de balet “Don Quichotte” de Ludwig Minkus, cele peste două luni de pauză reprezintă o adevărată provocare: ”În primul rând este vorba de forma fizică. După o pauză atât de lungă nu mai ai antrenament. Apoi este aspectul emoțional... În timpul pandemiei simțeam nevoia să fac ceva, să mă antrenez, să repet... După ce a început războiul n-am mai vrut nimic... Am și un copil, așa că a trebuit să ne mutăm, a fost foarte foarte greu...”

Instructorul Yuri Karlin spune că lucrurile revin încet la normal: ”Pentru un balerin sau o balerină, două zile fără repetiție reprezintă deja o problemă. Vă dați seama ce înseamnă două luni și jumătate... Nu putem lucra la turația maximă, dar treptat treptat ne revenim”.

Trupa de balet este compusă acum din 55 de persoane, jumătate față de efectivul normal. ”Foarte mulți au plecat din cauza războiului și acum trebuie să adaptăm spectacolele la numărul de balerini disponibili. Dar nu toate spectacolele pot fi adaptate”, spune liderul trupei, Harry Sevoyan. El amintește că artiștii au primit mai multe oferte de a susține spectacole în străinătate, care însă, din pricina războiului, nu pot fi onorate deocamdată...

Compozitorii ruși au fost scoși din repertoriu.

 

R Moldova: Agenție guvernamentală pentru protejarea copiilor de exploatarea sexuală

Guvernul Republicii Moldova a decis să înființeze o structură guvernamentală specializată care va monitoriza Convenția de la Lanzarote, convenția Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, transmite agenția de presă IPN din R Moldova.

”Este o decizie necesară în contextul în care abuzurile asupra copiilor sunt mai frecvente decât de obicei din cauza mediului social fragil și instabil, dar și a criminalității transfrontaliere crescute, cauzate de războiul din Ucraina, a declarat secretarul de stat Daniella Misail-Nichitin, la summitul WeProtect Global Alliance, desfășurat recent la Bruxelles.

Moldova dezvoltă inițiative în colaborare cu autoritățile statului, instituțiile de drept, organizațiile internaționale și ONG-urile locale pentru a accelera eforturile țării în crearea unui instrument accesibil de documentare a materialelor ce reflectă abuzul sexual al copiilor, conform angajamentelor care au fost asumate în 2011, când Republica Moldova a devenit membră a alianței globale WeProtect, se menționează într-un comunicat de presă al ministerului de interne.

Daniella Misail-Nichitin, a menționat necesitatea îmbunătățirii abilităților de documentare ale poliției în mediul online și crearea de unități de investigare specializate multinaționale: „Ministerul Afacerilor Interne se angajează să implementeze planul stabilit prin programul guvernamental, și anume să adapteze legislația națională, care obligă furnizorii de servicii online să-și asume responsabilitatea de a coopera pentru prevenirea abuzului sexual asupra copiilor pe platformele lor. De asemenea, vom întări capacitățile de aplicare a legii și a unui sistem de răspuns judiciar pentru abuzurile online asupra copiilor. Totodată, lucrăm la crearea unui mecanism național de raportare, conform standardelor internaționale – mecanismul INHOPE”, a declarat oficialul.

Republica Moldova este expusă riscurilor multiple privind abuzul copiilor în mediul online. Aceste vulnerabilități sunt generate de migrația de muncă a populației în afara țării (circa 37% din copii locuiesc cu un singur părinte sau fără părinţii lor biologici), sărăcia (28% de copii trăiesc sub pragul sărăciei în Republica Moldova), dar și noile provocări generate de războiul din Ucraina și un aflux mare de refugiați pe teritoriul țării, dintre care peste 40 de mii sunt copii.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Mariia Serhiienko - Ucraina

Maria Ionel - Republica Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 8 iunie 2022