100 de zile de război în Ucraina. Refugiați la București: Încercăm să facem ceva ca să nu ne mai gândim tot timpul la război

entr_thumbnail_pattern_white_9.jpg

Sursa imaginii: 
ENTR RO

Lena, 28 de ani, și Kirill, 31 de ani, au fugit din Odesa atunci când a început războiul. Au plecat în Republica Moldova, gândindu-se că toată această situație nu va fi una de durată. Totuși, la începutul lunii martie, au decis să plece în România. „Am crezut că e mai bine să fim într-o țară UE”, spune Kirill.

Au ajuns la București însoțiți de mama și de bunica Lenei, însă familia lor este împrăștiată acum în Europa – părinții și bunica lui Kirill sunt încă în Odesa, în timp ce fratele Lenei este în Polonia, iar unchiul ei în Bulgaria.

Ajunși la București au încercat să facă ceva pentru a-și umple timpul și pentru ca așteptarea să fie mai puțin dureroasă. Fiindcă au găsit în casa celui care îi găzduia niște pene, au început să facă din ele coronițe.

Apoi, au găsit material și au apărut coronițele cu flori. Lena povestește că o doamnă le-a văzut coronițele și a cerut mai multe pentru ea și pentru prietenele ei. Așa au început să facă tot mai multe.

 Nu fac acest lucru pentru bani, ci ca un mod de a evita să se gândească fără încetare la felul în care li s-a schimbat viața în ultimele peste o sută de zile. Oricum, donațiile pe care le primesc le trimit mai departe pentru susținerea armatei ucrainene.

„Nu a fost ceva planificat, am început să facem ceva pentru că tot timpul stăteam și citeam știri, și am vrut să facem altceva. Acum, eu și mulți dintre prietenii mei care trăiesc în Europa, dacă începem să facem afaceri aici, vrem să trimitem niște bani pentru armata noastră și să ajutăm Ucraina, pentru că am înțeles că acum, noi nu lucrăm în Ucraina, și nu ne ajutăm economia”, spune Lena.

Deși spun că le place Bucureștiul și oamenii din București în care au găsit un sprijin nesperat, vor să se întoarcă acasă și și-ar dori să poată reconstrui viața în Ucraina.

Urmăriți în video de mai jos povestea Lenei și a lui Kirill