Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marșul Pride trezește nemulțumiri la Chișinău.”Paradă sfidează în mod abuziv valorile majorității societății”

280896267_1960414984151301_4743993200799160171_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Centrul GDM

În R.Moldova, și în acest an, organizarea festivalului comunității LGBT, dar și a tradiționalului Marș al Solidarității, trezește nemulțumiri. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove(Patriarhia rusă) cere ca marșul Pride să fie interzis întrucât această paradă, susține Mitropolitul Vladimir, ”sfidează în mod abuziv și public valorile majorității societății”. A venit cu o reacție și primarul Ion Ceban care menționat că marșul homosexualilor nu poate avea loc și nu va fi acceptat de Primărie. Pe de altă parte, Centrul Genderdoc-M face trimitere la legea privind libertatea întrunirilor și spune că nu intră în competența edilului să accepte sau nu organizarea evenimentului.

Centrul de Informare GENDERDOC-M, organizație care promovează drepturile comunităţii LGBT a decis să desfășoare festivalul comunității LGBT, dar și tradiționalul Marș al Solidarității, la mijlocul acestei luni, mai exact în perioada 13-19 iunie. După două ediții în format online, organizatorii evenimentului spun că ”sunt nerăbdători să se întâlnească cu toți prietenii, susținătorii și partenerii”. ”Moldova Pride 2022 și campania socială anuală vor avea loc între 13 și 19 iunie și se vor încheia, tradițional, cu Marșul Solidarității. Vă așteptăm cu drag să împărtășiți cu noi fiecare zi al celui mai așteptat eveniment anual al comunității LGBT+ din Moldova”, este anunțul postat pe pagina Festivalului Moldova Pride.

”Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie, transfobie și orice fel de prejudecăți. Pe teritoriul Pride Park-ului vor fi desfășurate activități culturale și informaționale, ateliere de creație și workshop-uri, toate în aer liber”, mai spun organizatorii. Acest eveniment este susținut de Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova.

Înalt preasfințitul Mitropolit Vladimir a venit cu o adresare legată de Festivalul Moldova Pride și a cerut interzicerea Marșului Solidarității. ”Această paradă a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre. Organizatorii acestei parade și mentorii lor din afara țării ar trebui deja să cunoască realitățile de aici, din experiențele din anii trecuți, întrucât asemenea manifestări provoacă de fiecare dată pericole, violențe, dar și altercații de ambele părți. Nu există nici un motiv legal, moral, dar și rațional care ar determina mobilizarea și susținerea autorităților noastre publice locale a unui asemenea manifest absurd. Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale”, se arată în adresarea Mitropolitului Vladimir.

Reacția primarului capitalei pe Facebook a trezit indignare printre internauți, iar la scurt timp a și fost blocat probabil pentru instigare la ură. ”Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris Ceban. Edilul a insistat totuși să le de-a o replică celor care l-au criticat.”Toți activiștii, deputații, miniștrii PAS s-au agitat, m-au blocat, au zis că vor ieși la marș, au expus diferite opinii că uite primarul discriminează. Am zis și mă repet, nimeni nu lezează drepturile homosexualilor, să facă ce vor acasă, nu să defileze în public. Discriminați sunt copiii care în diferite localități merg încă la vecee iarna în curte, afara. Discriminate sunt familiile cu mulți copii, persoanele cu nevoi speciale care nu au condiții minime de trai. Uitați-vă la problemele reale ale oamenilor PAS, nu la cele inventate de voi”, a conchis Ion Ceban.

Pe de altă parte, Centrul Genderdoc-M dă asigurări că Festivalul Moldova Pride se va desfășura în conformitate cu normele legale.”Potrivit legii privind libertatea de întrunire a Republicii Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu intră în competențele unui primar. Marșul LGBT din cadrul Festivalului Moldova Pride 2022 se va desfășura în conformitate cu legislația națională. Cu această ocazie, ținem să reamintim că Moldova a pierdut deja două procese la CtEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT”, este mesajul Centrului Genderdoc-M, în contextual declarațiilor făcute de primarul socialist de la Chișinău.

Potrivit celui mai recent studiu, efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M, atitudinile pozitive și foarte pozitive ale chișinăuienilor față de persoanele LGBT+ au crescut cu 4 la sută față de 2019, în timp ce atitudinea foarte negative a scăzut cu 13 la sută. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de 33 la sută față de 55, în 2019.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre Festivalul Moldova Pride, nemulțumirile Primăriei și ale Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove