Afacere inedită. Un francez este singurul din lume care cultivă trifoi cu patru foi

Trifoiul cu patru foi, aducător de noroc, are durată de viață extrem de lungă, fiind încorporat în diferite obiecte.

Trifoiul cu patru foi, aducător de noroc, are durată extrem de lungă, fiind încorporat în diferite obiecte.
Trifoiul cu patru foi, aducător de noroc, are durată de viață extrem de lungă, fiind încorporat în diferite obiecte.
Sursa imaginii: 
Facebook/Carre de Trèfles via RFI

Ziua de vineri 13 este adesea considerată că aduce ghinion, astfel că trifoiul cu patru foi ar putea să schimbe spre bine soarta persoanelor. Francezul Patrick Guillouard este singurul din lume care are autorizație de cultivare a trifoiului.

În Franța, ziua de vineri 13 are legătură cu moartea Cavalerilor Templieri, un ordin călugăresc militar care a devenit o grupare înstărită și influentă în Evul Mediu. Era atât de bogată și puternică încât Regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat ca membrii să fie arestați în ziua de vineri, 13 octombrie 1307.

Alții văd o legătură cu ultima cină a lui Iisus Hristos înainte de răstignire. Printre cei 13 invitați se afla și Iuda, cel care avea să-l trădeze pe Iisus.

Trifoiul cu patru foi are conotații pozitive, în special pentru că se găsește foarte greu.

Trifoiul cu mai mult de trei foi suferă o mutație genetică la nivelul trifoiului alb, Trifolium repens.

Unele studii arată că doar 1 din 10.000 are patru foi, deși, conform unui studiu elvețian din 2017, cifra ar fi la jumătate.

În orice caz, șansele de a găsi un trifoi cu patru foi în timpul plimbărilor pe câmp nu sunt deloc mari.

Totuși, în regiunea Nièvre din centrul Franței, sute de trifoi cu patru foi cresc în sere răcoroase sub privirea atentă a lui Guillouard.

El a început în 1998, având aprobare de la INRAE, Institutul de cercetare pentru agricultură, alimentație și mediu din Franța, fiind singurul din toată lumea care face acest lucru.

În serele sale crește „în special trifoi cu trei foi, dar se găsește și cu patru sau chiar cinci foi”, a declarat el pentru postul de televiziune France 3.

„Nu vrem să avem trifoi cu patru foi peste tot. Este un simbol al norocului pentru că este rar”. El a mai precizat că trifoiul și-a păstrat valoarea, deoarece „ne apropie de strămoși și de viața de la țară”.


Trifoi cultivat în serele răcoroase.
Sursa imaginii: 
Carre de Trèfles via RFI

Talisman norocos

Într-un studiu realizat de IFOP s-a descoperit că 52% dintre francezi cred că dacă găsesc un trifoi cu patru foi, acest lucru le va aduce noroc.

Această convingere datează din moși strămoși.

În credința creștină, se crede că Eva ar fi părăsit Grădina Edenului cu un trifoi cu patru foi drept amintire. Întrucât ea a trăit și după ce au fost alungați, trifoiul a devenit un simbol al speranței.

În cultura păgână, se crede că frunzele simbolizează credința, speranța, dragostea și norocul.

Guillouard lucrează împreună cu fiica sa Géraldine pentru a face diferite accesorii cu trifoi – bijuterii personalizate, brelocuri pentru chei și numeroase obiecte decorative –  păstrând astfel viu simbolul aducător de noroc.

Obiectele sunt vândute în magazinul lor „Carre de Trèfles”, bucurându-se în special de vânzări online.


Trifoiul cu patru foi este uscat pe hârtie sugativă și apoi pus în rășină pentru a confecționa diferite accesorii, precum bijuterii.
Sursa imaginii: 
Carre de Trèfles via RFI

Frunzele de trifoi trebuie manevrate cu grijă și se folosesc doar exemplare perfecte. Acestea sunt înmuiate pentru a le păstra culoarea, apoi sunt uscate pe hârtie sugativă înainte de a fi puse în rășină pentru a crea suvenirurile.

În ciuda popularității plantei, ziua de vineri 13 de anul acesta nu s-a dovedit a fi cea mai norocoasă.

„Nu se bucură de mare succes anul acesta. Nu am primit foarte multe comenzi de la persoane sau magazine, nu atât de multe ca în alți ani”, a precizat Guillouard.

Speră să aibă vânzări mai mari cu ocazia Zilei Mamei, de Crăciun sau de Anul Nou.

„Oamenilor le place să ofere în dar trifoi cu patru foi, deoarece cred că o parte din noroc se va răsfrânge și asupra lor”.


Cea de-a patra frunză este aducătoare de noroc.
Sursa imaginii: 
Carré de Trèfles via RFI

Salvator de vieți

Trifoiul cu patru foi are o însemnătate aparte pentru unii francezi.

În biografia sa „Le Talisman”, industriașul francez Marcel Dassault relatează că a dat peste planta aducătoare de noroc în timp ce se plimba la țară în 1939, chiar înainte de începerea războiului. El a păstrat trifoiul în portofel.

La scurt timp, el a fost deportat la Buchenwald, loc unde a fost obligat să predea toate bunurile pe care le avea.

A supraviețuit Holocaustului, iar la câteva luni după ce războiul s-a terminat, el a reintrat în posesia bunurilor sale, ceasul, stiloul și portofelul cu tot cu trifoi.

A fost convins că trifoiul cu patru foi i-a purtat noroc și l-a scăpat de la moarte.

Astfel, planta aducătoare de noroc a devenit simbolul companiei sale Dassault Aviation.

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI