Etiopia: Ensetul, sau falsa banană, alimentul de bază pentru milioane de oameni

enset_banana_falsa.jpg

Plantație de enset în Etiopia
Sursa imaginii: 
© promusa.org via rfi.fr

Etiopienii o numesc enset, dar o întâlnim mai mult sub denumirea de banana falsă etiopiană. Nu produce fructe, dar reprezintă alimentul de bază pentru aproximativ 20 de milioane de oameni. Rezistentă la schimbările climatice, poate fi plantată în orice moment al anului și este cunoscută de mulți oameni drept planta care combate foametea, scrie rfi.fr.

Dekenech Chalaro, în vârstă de 50 de ani, trage cu brațele goale pulpa din tulpina și din rădăcinile plantei enset. Aici, numai femeile îndeplinesc această sarcină deosebit de solicitantă. Dar nu doar pulpa se folosește, ci toate părțile plantei

,,Pulpa o gătim, iar frunzele le dăm animalelor. Apoi, fibrele sunt folosite pentru a face frânghii și pentru ancorarea acoperișurilor. De asemenea, se extrage un suc numit bulla, foarte bun pentru femeile însărcinate", explică Dekenech Chalaro.

În satul Dorze și în restul regiunii, toată lumea are arbori de enset în grădină sau în curtea din spate, de cele mai multe ori cu zecile sau chiar cu sutele. La maturitate, planta poate ajunge până la opt metri înălțime și poate produce aproximativ 70 de kilograme de hrană.

Abraham Gelaye o cultivă de cinci ani: ,,Ensetul este mult mai ușor de cultivat decât alte culturi. Trebuie doar să sapi o groapă și să plantezi o rădăcină de enset. Apoi se răspândește și crește de la sine", se laudă el. După recoltare, pot face cam 50 de euro din ea, fie că o vând ca pâine, bulla sau altceva.’’

Această plantă omniprezentă și indispensabilă, mai ales în sudul Etiopiei, este încă prea puțin cunoscută în lume, afirmă cu regret profesorul Addisu Fekadu de la Universitatea Arba Minch. Recent, el s-a angajat în modernizarea acestor tehnici de cultivare vechi de secole.

”Am introdus recent instrumente inteligente de recoltare și tehnologii de fermentare pentru a îmbunătăți randamentul. Studiind și lucrând asupra caracteristicilor sale, putem face din enset o plantă care va putea hrăni peste 100 de milioane de oameni în 40 de ani”, spune el.

Ensetul este de obicei transformat în terci, seamănă cu piureul de cartofi, sau cu pâinea. Profesorul Addisu a creat o făină care poate fi folosită în multe feluri. ,,Este, de asemenea, foarte rezistentă la schimbările climatice. În cele din urmă, nu puteți găsi o cultură care să aibă un randament la fel de ridicat precum cel al ensetului. Prin urmare, poate fi una dintre noile soluții pentru combaterea foametei în lume", spune el.

Planta este deja prezentă în regiune, în Rwanda, Tanzania, Kenya și Uganda, dar mai mult în stare sălbatică.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr