8,3 milioane de ucraineni ar putea părăsi țara, iar 70.000 au cerut azil în Italia

4mai_ar2.jpg

49 de persoane din Ucraina ajung în Roma la 28 martie 2022
Sursa imaginii: 
CLAUDIO PERI/ANSA via InfoMigrants

Până la finalul anului, aproape 8,3 milioane de persoane ar putea părăsi Ucraina, conform ONU. Se estimează că 101.204 de ucraineni au trecut granița în Italia, conform ultimelor rapoarte. Șapte din zece au solicitat protecție.

Este ca și cum întreaga populație a unei țări precum Elveția s-ar refugia dintr-odată în țările vecine. Până la finalul anului, numărul persoanelor care fug de războiul din Ucraina ar putea ajunge la 8,3 milioane, de două ori mai mult decât estimările inițiale, arată estimările ONU. Se preconizează că 90% vor fi femei și copii, având în vedere că bărbații sub 60 de ani nu au voie să părăsească țara, scrie ANSA, citată de InfoMigrants.

Începând cu 24 februarie, data la care Rusia a atacat Ucraina, 5,3 milioane de persoane au lăsat deja tot ce aveau în urmă, fiind cel mai mare exod de la al Doilea Război Mondial încoace. Alte 7,7 milioane au fost strămutate în interiorul țării.

Mai mult de jumătate dintre cei care au părăsit țara, 2,9 milioane de ucraineni, s-au refugiat în Polonia.

Peste 101.000 de persoane în Italia, iar 7 din 10 solicită protecție

În Italia, 101.204 de persoane au trecut granița, potrivit celor mai recente rapoarte publicate de Ministerul de Interne (data redactării articolului: 27 aprilie, n. ed.). Șapte din zece solicită protecție, conform Ministerului. 65.000 dintre aceștia au depus cerere pentru protecție temporară în spațiul european, măsură luată pentru prima dată pentru refugiații din Ucraina, în timp ce un mic procent a cerut azil, protecție specială sau altceva.

Cererea pentru protecție este un demers necesar pentru a beneficia de o formă de sprijin, având în vedere că probabil majoritatea refugiaților nu vor putea să se întoarcă acasă prea curând.

Cei mai mulți ucraineni au fost primiți de rudele sau cunoștințele lor, ceea ce demonstrează o mobilizare extraordinară. Alții au fost cazați de ONG-uri, iar 10.000 de persoane au fost plasate în centre de primire în situații excepționale (CAS) sau în sistemul italian de primire și integrare (SAI).

În Italia au ajuns peste 3.000 de minori neînsoțiți: 2.600 locuiesc la rude, iar aproximativ 500 sunt cazați în centre speciale. Numărul refugiaților ucraineni ajunși în Italia este relativ redus în comparație cu cel din țări precum Polonia și Germania. Cu toate acestea, situația actuală stârnește în continuare îngrijorare în rândul primarilor.

Municipalitățile italiene cer creșterea capacității de cazare

Matteo Biffoni, primarul orașului Prato (Toscana), care este delegatul pentru imigrație al Asociației Municipalităților Italiene ANCI, a declarat marți, 26 aprilie, în timpul unei audieri la Camera Deputaților, că trebuie crescută capacitatea de cazare „pentru a face față situației”.

Criza actuală a dus la sosirea unui „val de femei, vârstnici și copii, categorii de persoane vulnerabile”, iar situația nu pare „să fie de scurtă durată”, a precizat Biffoni. Din acest motiv este necesară creșterea numărului de locuri în sistemul SAI, conform ANCI.

Au fost alocate fonduri pentru 4.350 de locuri pentru refugiații ucraineni, dar sunt necesare „de două ori mai multe” pentru a-i găzdui, a afirmat organizația.

În mod special, au fost solicitate 3.000 de locuri suplimentare pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv pentru minori și persoanele care au nevoie de îngrijire medicală.

Între timp, municipalitățile au cerut „fonduri extraordinare” în valoare de 230 de milioane de euro pentru a-i găzdui pe minorii neînsoțiți, care sunt adesea copii foarte mici. Acest principiu a fost recunoscut într-un amendament adoptat de majoritatea guvernamentală la ultimul decret, a declarat Biffoni, deși a precizat că mai trebuie lucrat „la cifre”.

În cele din urmă, temându-se de costuri suplimentare pentru municipalități, primarii au pus la îndoială și cele 15.000 de locuri suplimentare pentru găzduirea refugiaților pe întreg teritoriul, care urmează să fie amenajate de municipalități și ONG-uri, pentru care protecția civilă și-a manifestat interesul până la 22 aprilie.

De asemenea, ținând cont de modul în care este conceput sistemul de cazare, este nevoie de alte soluții de găzduire a persoanelor care momentan stau la hoteluri.

Comisia de evaluare a cererilor înființată de șeful departamentului de protecție civilă, Fabrizio Curcio, va trebui să finalizeze ultimele proceduri de verificare a cerințelor.

Același termen a fost stabilit și pentru o platformă care să ofere ajutor financiar celor care și-au găsit singuri cazare. Este necesar ca pentru cel mult 60.000 de persoane să se plătească contribuții individuale de 300 de euro pe lună, timp de trei luni, pentru adulți (150 de euro pentru copii).

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a InfoMigrants