Belgia: Sosirea minorilor neînsoțiți din Ucraina scoate în evidență problemele create de lipsa tutorilor legali (analiză InfoMigrants)

4mai_ar1.jpg

În Belgia, minorii străini neînsoțiți trebuie să fie reprezentanți de un tutore legal care să se ocupe de procedurile administrative.
Sursa imaginii: 
Picture alliance via InfoMigrants

Dintre refugiașii ucraineni care au sosit în Belgia, 600 sunt minori neînsoțiți. Pentru a putea fi întregistrați, aceștia trebuie să treacă în grija unui tutore legal, potrivit legislației belgiene. Dar nu există suficiente persoane calificate pentru a face acest lucru. În Belgia, sunt aproape 900 de minori neînsoțiți care încă așteaptă să fie repartizați unui tutore.

În Belgia, sosirea tinerilor ucraineni neînsoțiți care fug din calea războiului a atras atenția asupra deficitului de tutori legali. În prezent, în Belgia, sunt aproape 900 de minori neînsoțiți care așteaptă să fie atribuiți unui tutore legal, pentru a putea începe procedurile administrative obligatorii în țară.

„În medie, mulți minori neînsoțiți trebuie să aștepte patru luni înainte de a trece în grija unui tutore legal. Înainte, timpul de așteptare era de aproximativ o lună și jumătate”, a declarat Serviciul Federal de Justiție Belgian (Fédéral de la Justice) pentru ziarul belgian Le Soir.

Există mai mulți factori care stau în spatele acestui deficit de tutori legali. În 2021, s-a înregistrat o creștere a numărului de minori neînsoțiți care ajung în țară. De asemenea, profesia de tutore legal trece printr-o criză. Mulți dintre cei care lucrează în domeniu simt că nu sunt suficient de bine plătiți sau apreciați. Potrivit Serviciului Federal de Justiție din Belgia, 2021 a fost anul în care Belgia a primit „al doilea cel mai mare număr de minori neînsoțiți după 2015, ajungând la 4.880 de persoane”.

Hedwige de Biourge, head of the unaccompanied minors unit at Fedasil (The Federal Agency for the reception of asylum seekers) told InfoMigrants: "Young Afghans have been making up the majority of unaccompanied minors over the last few years. Others come from North Africa, or could be young Eritreans or Ethiopians who are hoping to make it across the Channel to the United Kingdom."

„În ultimii anii, majoritatea minorilor neînsoțiți provin din Afganistan. Alții vin din Africa de Nord, sau ar putea fi tineri eritreeni sau etiopieni care speră să reușească să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie”, a declarat pentru InfoMigrants, Hedwige de Biourge, de la departamentu pentru minori neînsoțiți din cadrul Fedasil (Agenția Federală pentru primirea solicitanților de azil).

Tinerii ucraineni „însoțiți de către rude”

Sosirea tinerilor ucraineni a venit într-un moment deja foarte tensionat. Cu toate acestea, în multe cazuri, situația minorilor ucraineni nu se poate compara cu cea a afganilor, spre exemplu. În Belgia, sunt deja aproximativ 600 de tineri ucraineni înregistrați.

„În majoritatea cazurilor, vin însoțiți de rude apropiate”, confirmă de Biourge, explicând că au existat și situații în care părinții și-au adus copiii în siguranță și au plecat după înapoi în Ucraina.

Totuși, chiar dacă sunt însoțiți de unul sau doi adulți, dacă nu sunt împreună cu părinții lor, au nevoie în continuare de un tutore legal, potrivit legislației belgiene, pentru că acei adulți nu dețin autoritatea parentală necesară.

În unele regiuni care se învecinează cu Franța, acești tineri ajung sub aripa autorităților locale prin intermediul agenției publice Asistență Socială pentru Copii (Aide Sociale à l’enfance – ASE). Această agenție se ocupă de minorii neînsoțiți odată ce au fost declarați astfel. Cu toate acestea, dacă sunt implicați într-un proces judiciar sau administrativ, acestora trebuie să le fie atribuit un reprezentant ad-hoc, ce este desemnat de către Procurorul General (Procureur de la République).

Sosirea ucrainenilor „a crescut presiunea”

„Sosirea acestor tineri care fug din calea războiului nu a înrăutățit prea mult situația”, a explicat Clément Valentin, responsabil pentru minorii neînsoțiți în cadrul Ciré (Coordonare și inițiative pentru străini și refugiați) „dar fără îndoială, a crescut presiunea asupra unui sistem deja tensionat. Serviciul Federal de Justiție a declarat pentru Le Soir că au un număr de 890 de tineri care așteaptă să treacă în grija unui tutore legal.

În Belgia, tutorii sunt fie voluntari ce pot profesa în urma absolvirii unui curs de instruire acreditat, fie specialiști care lucrează în cadrul unor organizații precum Crucea Roșie sau Caritas.

„Tutorele legal e acolo pentru a-i ajuta pe tineri cu procedurile administrative și judiciare; pentru a-i ajuta să obțină acces la serviciile ce le stau la dispoziție; și pentru a-i însoți la întâlnire cu avocatul lor, lucruri de genul acesta”, explică Clément Valentin, adăugând că ai nevoie de cineva care să aibă un program foarte flexibil. Tutorele trebuie să poată însoți minorul în orice moment, fiind astfel dificil să mai ai un alt loc de muncă în paralel. Acestea fiind spuse, nu e un loc de muncă bine plătit.

Urmează mai multe investiții

„Tutorii voluntari particulari (reprezentând aproximativ 75% din tutorii de la momentul actual) primesc o indemnizație forfetară de 605,26 euro pentru fiecare persoană pe care o au în grijă. Mai mult decât atât, primesc 85 de euro pentru a acoperi cheltuielile administrative, și le sunt decontate inclusiv cheltuielile pentru actele pe care trebuie să le trimită, și cele de drum.

Când vine vorba de tutorii care lucrează în cadrul unei organizații, organizația poate oferi 3.500 de euro pe an fiecărui angajat, cu condiția să aibă grijă de 25 de minori în același timp. Primesc apoi 25,50 euro pe lună per minor pentru cheltuielile administrative sau de drum”, a explicat Le Soir.

Confruntându-se cu un astfel de deficit al tutorilor disponibili, organizațiile belgiene, care activează în sectorul primirii minorilor neînsoțiți, au cerut ca locul de muncă să fie mai bine plătit și mai bine sprijinit, pentru ca angajații să se simtă apreciați. La începutul lunii aprilie, Ministerul Justiției din Belgia, care depinde de serviciile acestor tutori, a anunța că va investi 6,6 milioane de euro în încercarea de a îmbunătăți situația.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a InfoMigrants