Franța: Atacurile asupra infrastructurii Internet devin din ce în ce mai ”profesioniste”

internet.jpg

Sursa imaginii: 
Alain Jocard / AFP via France24

După sabotajele de o amploare fără precedent, care au perturbat miercurea trecută accesul la internet în mai multe mari orașe din Franța, problema securității infrastructurilor revine în actualitate. Atacatorii acționează din ce în ce mai precis și mai ”profesionist”, apreciză specialiștii chestionați de France24.

Fotografiile cu cabluri de fibră optică interregionale de lungă distanță,  tăiate în mod deliberat în mai multe locuri, în special pe legăturile Paris-Lyon și Paris-Strasbourg, arată, potrivit specialiștilor, gradul de sofisticare al atacului.

"O serie de indicii arată că autorii știau cu precizie unde se aflau camerele de cabluri și ce cabluri trebuiau să fie tăiate",  remarcă un specialist în rețeaua franceză de internet.

"Pe traseul Paris-Lyon, atacul a avut loc în mijlocul unui câmp de rapiță. În plus, au tăiat și cablurile suplimentare, folosite pentru întreținere, astfel încât reparațiile să dureze cât mai mult. Au lucrat cu cea mai mare precizie", adaugă el.

Michel Combot, directorul general al Federației franceze de telecomunicații, a confirmat pentru AFP că "am atins o limită" în ceea ce privește "creșterea numărului de acte de vandalism" începând din 2020.

În opinia sa, până acum operatorii erau obișnuiți cu "acte destul de izolate, adesea neprofesioniste" și limitate la dorința de a "transmite un simbol", cum ar fi în cazul antenelor 5G incendiate în timpul crizei sanitare.

Dincolo de riscurile deja identificate în materie de securitate cibernetică, aceste atacuri au pus în evidență problema apărării fizice a rețelelor.

"Infrastructurile noastre de telecomunicații sunt calificate din punct de vedere juridic ca fiind infrastructuri de importanță vitală pentru țară", a reamintit la Europe 1 Thomas Reynaud, directorul general al Iliad, societatea-mamă a operatorului Free, subliniind locul important pe care îl ocupă tehnologia digitală "în viața noastră de zi cu zi, în economiile noastre, în serviciile noastre publice".

"Reziliență"

În pofida amplorii atacului, operațiunea a demonstrat, de asemenea, capacitatea de reparare "foarte rapidă" a operatorilor francezi și "forța modelului de internet", a declarat Pierre Bonis, directorul general al Afnic, asociația care gestionează numele de domeniu ".fr".

"O rețea este ca un sistem nervos: de îndată ce o ramură este tăiată, se protejează singură și transferăm traficul pe drumuri secundare și pe alte căi de fibră optică. Acest lucru ne-a permis să limităm foarte mult impactul asupra abonaților noștri și să restabilim serviciul foarte rapid", a declarat Thomas Reynaud.

InfraNum, federația care reunește toți producătorii francezi de infrastructuri digitale, dorește totuși ca viitorul guvern să lanseze "un plan major" pentru a consolida "rezistența" rețelelor de telecomunicații.

"Nu avem siguranța că un astfel de atac nu se va repeta", avertizează președintele Infranum, Philippe Le Grand, care recomandă ca toate rețelele să fie dublate, ceea ce în prezent nu se întâmplă.

Sancțiuni "mai dure"

În martie 2020, cablurile de telecomunicații au fost tăiate intenționat în Vitry și Ivry (Val-de-Marne), în regiunea Ile-de-France, ceea ce a privat temporar zeci de mii de abonați Orange de acces la internet, iaractivitatea centrelor de date a fost perturbată.

O plângere a fost depusă în acest sens și o anchetă a fost deschisă, dar una dintre părțile implicate în acest caz a declarat pentru AFP că nu a primit "nicio veste de la autorități" cu privire la acest caz.

"Au fost persoane arestate" în alte cazuri, a declarat Michel Combot, de la Federația franceză de telecomunicații.

Considerând că arsenalul actual de sancțiuni penale este "prea puțin descurajator", asociația, care reunește toți operatorii, solicită o înăsprire a pedepselor pentru deteriorarea infrastructurilor de rețea.

"În loc de o pedeapsă de maximum doi ani de închisoare, aceasta ar trebui să fie majorată la un maxim de cinci ani. Și în loc de o amendă maximă de 30.000 de euro, ar trebui să o creștem la o amendă maximă de 75.000 de euro", a declarat dl Combot.

"Am susținut deja această propunere anul trecut în Parlament, dar fără succes", a adăugat el, cerând, de asemenea, o consolidare a "cooperării" cu poliția și cu autoritățile judiciare "la nivel local".

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24