Cum au fost fabricate materialele video în care Zelenski e prezentat drept consumator de droguri (anchetă France24)

intox_fake.jpg

Sursa imaginii: 
© Les Observateurs / France24

În ultimele săptămâni, pe rețelele de socializare au apărut cel puțin trei înregistrări video în care se pretinde că președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, consumă cocaină sau face declarații incoerente după ce a consumat droguri. Aceste videoclipuri sunt de fapt editate, uneori manipulate cu ajutorul instrumentelor digitale. Este concluzia echipei Les Observateurs a postului TV France24, care explică:

Acuzațiile de acest gen la adresa președintelui ucrainean nu sunt noi: în timpul alegerilor prezidențiale ucrainene din 2019, adversarii săi l-au acuzat că este dependent de cocaină, ceea ce l-a deteminat să ceară un test difuzat în direct pe rețelele de socializare.

Susținătorii lui Petro Poroșenko, președintele în exercițiu care a pierdut alegerile, au contestat rezultatele testului efectuat într-un laborator privat și l-au ironizat pe Volodymyr Zelensky într-un videoclip de campanie electorală. Recentele postări se folosesc de acele materiale.

Videoclip manipulat digital

O primă înregistrare video, difuzată începând cu 23 aprilie, mai ales în grupurile pro-ruse de pe Telegram, arată o grămadă de praf alb pe biroul lui Volodymyr Zelensky, care discuta atunci prin intermediul unei videoconferințe cu Elon Musk.

După cum a arătat reporterul Bellingcat, Eliott Higgins, este vorba un adaos digital. În videoclipul original publicat pe 6 martie, nu se vede nicio urmă de pulbere albă.

Unii utilizatori au pus la îndoială faptul că videoclipul din 6 martie  a fost editat. În a doua secundă a videoclipului, însă, se poate observa o fâșie de lumină care trece peste un card bancar de pe birou. Cu toate acestea, cardul bancar nu strălucește așa cum ar trebui, ceea ce dovedește că a fost adăugat prin intermediul instrumentelor digitale.

Trucarea declarațiilor

Un al doilea videoclip postat la 18 aprilie pe grupul Telegram "Invaccinabil", promotor al dezinformărilor despre Covid-19, pretinde că ar prezenta  un interviu cu Volodymyr Zelensky care recunoaște că "a fost un drogat". În subtitrarea videoclipului, în engleză și franceză, se poate citi: "La 7 dimineața m-am trezit, m-am plimbat cu un câine. Și am inhalat droguri."

După cum au explicat colegii noștri de la AFP Factuel, interviul original a fost realizat de presa ucraineană "Ukrainskaya Pravda" la 21 ianuarie 2019.

În cadrul acestui interviu,  Zelensky explică faptul că nu folosește droguri și vorbește despre beneficiile sportului după cum urmează:

"Acesta este" regimul" pe care îl urmez. La ora 7 dimineața, mă trezesc, îmi scot câinele afară și mă antrenez. Pentru ce este sportul? Este vorba de a face efort. Îți dă energie pentru întreaga zi, îi sfătuiesc pe toți să facă acest lucru, dar nu prin exerciții fizice intense, pentru că asta te face să vrei să dormi în timpul zilei. Și această descărcare este suficientă pentru o zi, da".

Cuvintele sale au fost schimbate pentru a face să se creadă că candidatul la președinția ucraineană de atunci vorbea despre cocaină. Acest montaj a circulat cel puțin din 2019 și fusese dezmințit de organul de presă Ukrainskaya Pravda, sursa interviului, după cum notează AFP Factual.

 

Un video-selfie cu Zelensky drogat?

În ultima înregistrare video, care circulă din 17 aprilie, președintele ucrainean este văzut în timp ce arată mai multe obiecte din biroul său. Utilizatorii care distribuie videoclipul susțin că acesta s-a filmat după ce a consumat cocaină și că videoclipul "a fost șters de pe internet". Utilizatorii susțin, de asemenea, că au văzut rămășițele unei prize de cocaină pe biroul președintelui ucrainean.

Cu toate acestea, este ușor de găsit videoclipul care a fost postat inițial pe contul de Instagram al lui Volodymyr Zelensky pe 16 aprilie și care, prin urmare, nu a fost șters.

Aici, președintele ucrainean explică, în mod vizibil epuizat, în cea de-a 52-a zi a războiului din Ucraina: "Noi muncim (arată apoi discursul său), iubim (arată fotografia familiei sale), suntem recunoscători (arată o sculptură a cocoșului Borodyanka), suntem mândri (arată steagul ucrainean), vom fi victorioși".

Comparând videoclipul original cu cel postat de utilizatorii care susțin că Volodymyr Zelensky a fost drogat, redacția Les Observateurs a putut observa și ușoare diferențe vizuale și sonore: calitatea videoclipului a fost degradată, astfel încât nu au putut fi percepute toate detaliile.

În primul rând, sunetul pare să fi fost comprimat, cu o pierdere de calitate a sunetului în frecvențele înalte, accentuând aspectul grav al vocii.

În al doilea rând, elementele vizibile pe biroul său sunt mai degrabă reflexii de lumină și fire aurite. Așadar, ceea ce unii internauți consideră a fi o urmă de cocaină nu este altceva decât firul aurit care împodobește biroul președintelui ucrainean.

Sursa foto: © Les Observateurs

 

Traducere de Vrabii Nadina, duăă articolul postat de France 24