Din cauza crizelor din Liban, tinerii își caută un viitor mai bun în străinătate

27ap_ar2.jpg

Tinerii libanezi protestează în fața Ministerului Educației în noiembrie 2019
Sursa imaginii: 
Anwar Amro/AFP via France 24

După aproape trei ani de crize economice, sociale și politice în Liban, tinerii caută cu disperare să se mute în străinătate. Ei s-ar putea bucura de șanse mai bune pentru viitor în afară. Tot mai mulți tineri au această percepție, conform studiilor, iar acest lucru ar putea să reducă implicarea și angajamentul politic al lor.

Perla mai avea doar un an până să obțină diploma de licență în chimie la Universitatea Americană din Beirut, când a primit vestea că a fost acceptată la o universitate din SUA. Cu toate că plecarea la studii în State însemna un an în plus de facultate, nu i-a fost greu să ia o decizie. În august 2021 și-a făcut bagajele și a plecat.

„Am acceptat să fac un an în plus de facultate în străinătate decât să îmi asum riscul de a rămâne în Liban unde lucrurile sunt incerte”, a declarat ea pentru France 24. „Dacă aș putea, m-aș întoarce imediat în Liban, dar intenționez să mă înscriu la facultatea de medicină, iar asta presupune o cale lungă de parcurs. Prefer să-mi încep călătoria într-un loc unde viitorul meu este sigur”.

Perla se numără printre numeroșii tineri libanezi care au plecat sau intenționează să plece din țara natală, grav afectată de criză. 75,6% dintre 1.023 de tineri libanezi cu vârste între 18 și 29 de ani au afirmat că vor să plece din Liban, potrivit unui studiu realizat de Suzanne Menhem, asistent universitar și cercetător la Institutul de Științe Sociale de la Universitatea Libaneză. Dintre aceștia, 26,7% și-au pregătit sau își pregătesc documentele de imigrare.

„Crizele din Liban nu i-au afectat doar pe tineri”, a afirmat Menhem pentru France 24. „Am observat că și alte subcategorii de persoane, cum ar fi doctori, avocați și cadre universitare, au plecat din țară. Totuși, numărul mare de tineri care plănuiesc să migreze nu afectează doar anumite sectoare, ci întregul viitor al țării. Cu cât pleacă mai mulți tineri, cu atât mai mult Liban își pierde din tinerele talente și din viitori decidenți importanți”.

Datele pentru studiu, care va fi publicat în următoarele două luni într-o revistă academică, au fost adunate în martie și aprilie 2021. Dar Menhem afirmă că, dacă ele ar fi adunate în prezent, cifrele ar fi la fel sau chiar mai mari, ținând cont de faptul că situația se înrăutățește.

De mult timp există printre tinerii libanezi tendința de a-și construi o carieră în străinătate după obținerea primei diplome în țară, potrivit lui Joseph Bahout, directorul Institutului Issam Fares pentru Politici Publice și Afaceri Internaționale de la Universitatea Americană din Beirut. Totuși, el a afirmat că acest fenomen este mult mai puternic acum și probabil este „adevărat că cei care pleacă nu vor să se uite înapoi”.

„Motivele sunt evidente. Șansele ca lucrurile să se îmbunătățească erau mai mari în trecut”, a spus el. „În prezent, s-a înrădăcinat ideea că țara este blestemată, nu doar din punct de vedere politic, ci și social și economic”.

Menhem a precizat că 90% dintre cei întrebați au spus că principalul motiv pentru care pleacă este criza economică, iar 67,5% au spus că părăsesc țara din cauza crizei politice.

Lana, în vârstă de 19 ani, a afirmat că pleacă din țară pentru că șansele ca ceva să se schimbe în viitor sunt mult prea mici. 

„M-am născut și am crescut în Arabia Saudită. Am venit în Liban în 2019, chiar când țara începuse să se confrunte cu probleme”, a menționat ea. „În primele două luni, viața a fost bună aici, dar apoi lucrurile s-au schimbat considerabil. Atunci mi-am dat seama că nu mai puteam trăi în Liban și am decis să urmez o facultate în Marea Britanie”.

Protestele din 2019 și pierderea speranței

Jana, în vârstă de 24 de ani, s-a aflat printre miile de tineri care au protestat în 2019, cerând, printre altele, demisia guvernului, responsabilitate și alegeri anticipate. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare din 2022, Jana nu este sigură dacă mai vrea să voteze.

„Revolta a fost o realitate, dar promisiunile de atunci doar niște iluzii. Mereu am știut că Liban nu este o țară stabilă, dar nu am vrut să plec. Astăzi, mă tem de gândul că n-aș putea face acest lucru”, a declarat ea. Jana a fost acceptată la master în străinătate și așteaptă să i se elibereze viza pentru a pleca în august. „De ce aș vota și cu cine? Nici măcar celelalte grupuri politice care au fost susținute după proteste nu au reușit să formeze o listă electorală comună pentru alegeri. Populația și sistemul sunt corupți până în măduva oaselor”.

Entuziasmul și speranța tinerilor și protestatarilor din 2019 nu mai există în prezent, a precizat Bahout, ceea ce influențează nivelul de implicare și de angajament politic.

„Unii se întreabă de ce nu mai protestează oamenii cum au făcut în 2019, având în vedere că situația actuală este mai gravă decât atunci”, a spus Bahout. „Dar atât timp cât nu ești blocat în sistem și poți pleca, nu ești dornic să te zbați pentru a aduce schimbare”.

În 2021, aproximativ 79.134 de persoane au părăsit Libanul, cel mai mare număr de migranți pe care i-a avut țara în decursul a cinci ani, potrivit Information International Sal, o firmă independentă de cercetare și consultanță cu sediul la Beirut.

„Cifrele arată că angajamentul față de țară a scăzut și că Liban se confruntă cu o lipsă de forță de muncă calificată și de lucrători tineri”, a precizat Bahout. „Pe termen lung, dacă presupunem că cei care pleacă provin din clasa de mijloc, acest exod ar putea afecta instituțiile democratice și slăbi ordinea socială liberală”.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a France 24