Atentatele din 13 noiembrie: etapa belgiană a proceselor începe la Bruxelles

694-3.jpeg

police belge
Procesul celor care au ajutat la comiterea atentatelor este foarte important
Sursa imaginii: 
Belga

La Bruxelles începe în 19 aprilie partea belgiană a procesului celor inculpați pentru atentatele din 13 noiembrie 2015. Vorbim despre 14 persoane, toate de naționalitate belgiană, pe care nu le-a inculpat justiția franceză, ci cea belgiană. Ele au avut un rol important în comiterea atentatelor de la Paris și probabil și a celor de la Bruxelles. 

La o săptămână după evenimentul parizian, anume procesul lui Salah Abdeslam la care acesta a ales în fine să se exprime, asistăm de acum la procesul celor acuzați că ar fi contribuit în diferite moduri la comiterea atentatelor. 

Este vorba despre 14 persoane, toate născute și crescute în Belgia, dar două dintre acestea nu sunt prezente la proces și de altfel se crede că nu se mai află în viață. 

Restul vor fi prezenți și vor trebui rând pe rând să explice fie de ce au împrumutat bani teroriștilor, fie de ce le-au furnizat documente false, fie de ce le-au găzduit o vreme o parte din material și în fine, de ce i-au condus în diferite locuri cu mașina. 

Avocatul unuia dintre aceștia, maitre Michel Bouchat, explica în prefața procesului că nu i se poate imputa clientului său faptul că și-a condus prietenii cu mașina – poate fără a știi ce aveau de gând să comită teroriștii. 

Printre acuzați, se află mai ales cei care sunt învinuiți de a fi furnizat comandoul-lui de la Paris din 13 noiembrie 2015 armele cu care au fost comise crimele. 

Avocații acestora și-au stabilit deja linia de apărare: armele au fost cumpărate la întâmplare de catre clienții lor, unele chiar într-o cafenea și au fost apoi revândute teroriștilor fără a știi ce aveau aceia de gând să facă cu ele. 

Două figuri se disting totuși printre cei 14 acuzați: Youssef El Ajmi care l-a condus pe Abdeslam de la Paris la Bruxelles imediat după comiterea atentatelor și Ibrahim Abrini, fratele unui terorist ce a participat la atentatele de la Bruxelles în 2016 și bun prieten cu frații Abdeslam. 

Toți aceștia se cunosc bine între ei, sunt uneori înrudiți iar evenimentele triste care-i leagă sunt și ele la rândul lor intrinsec legate. 

Youssef primește un apel la Bruxelles de la Salah Abdeslam în 15 noiembrie în jurul orei 22h; acestea nu-i explică de ce se află la Paris, dar e agitat, nervos, cere un serviciu: să fie adus cu mașina acasă.

Youssef nu pune întrebări – se pare – și face pe taxi-ul. Salah se întoarce astfel în Belgia în acea noapte, înșală vigilenta politiei și rămâne ascuns la Bruxelles timp de patru luni. Aceste amănunte și mai ales prietenia necondiționată arătată de Youssef „șoferul de taxi” vor fi verificate acum. 

Iar la Bruxelles, Salah – unicul terorist care a supraviețuit în noapte de 15 noiembrie – este ascuns de Ibrahim Abrini în subsolul unei case de pe Rue de Dries. Prieten bun cu fratele cel mare Brahim Abdeslam, Ibrahim Abrini ii va purta acestuia sicriul la înmormântarea care a avut loc în 2016. 

Iar tot în 2016 la câteva zile după arestarea lui Salah Abdeslam are loc atentatul de la Bruxelles în urma căruia tot un singur terorist va supraviețui – este vorba despre fratele lui Ibrahim Abrini, Mohamed. 

Iată deci de ce acest proces numit Paris bis și desfășurat în Belgia este extrem de important și el. Cu toate că ii privește pe participanții de al doilea rang, se crede că ei au facilitat comiterea unor fapte extrem de grave în Franța și în Belgia. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan