Europa Plus: Georgia trimite medici și echipamente medicale în Ucraina

medici_georgia.jpg

Medici georgieni în Ucraina, aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Kote Melnichuki

O echipă de 10 medici voluntari din Georgia, care au adus cu ei mai multe echipamente medicale, a ajuns în orașul ucrainean Kolomyia, din regiunea Ivano-Frankovsk și lucrează acum în cele două spitale din oraș, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.

”Lucrăm în clinicile de cardiologie, la urgențe și la terapie intensivă. Situația deocamdată este calmă aici, lucrăm și circulăm în condiții bune. Forța și determinarea poporului ucrainean sunt impresionante. Cei de aici știu totul despre țara noastră și ne sunt profund recunoscători”, spune șeful echipei de medici georgieni, potrivit sursei citate.
Medicii georgieni au adus cu ei mai multe aparate medicale cum ar fi un videolaringoscop, un electrocardiograf, concentratoare de oxigen, alte intrumente medicale și medicamente. Ei au sosit în data de 4 aprilie și urmează să se întoarcă în Georgia la sfârșitul lunii, după care vor reveni pentru a lucra în spitale din alte regiuni ale Ucrainei.

 

Reuniune tripartită Turcia – Italia - Marea Britanie la nivel de miniștri ai apărării

Ministrul apărării din Turcia, Hulusi Akar și omologii săi din Italia, Lorenzo Guerini și Marea Britanie, Ben Wallace reuniți recent la Istanbul au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei și au făcut un apel comun pentru încetarea focului, transmite agenția de știri Demiroren Haber din Turcia.
”Încetarea focului în Ucraina cât mai curând posibil este esențială pentru a evita noi pierderi de vieți omenești, pagube civile și agravarea situației umanitare în general. Este imperios necesară pentru a începe negocieri diplomatice reale în vederea stabilirii păcii și securității în regiune”, a declarat oficialul turc.
La rândul său ministrul italian a declarat că Ucraina trebuie sprijinită de întreaga comunitate internațională. ”Din punctul meu de vedere ce se întâmplă acum în Ucraina reprezintă crime împotriva umanității. Reacția internațională trebuie să fie rapidă, determinată și unanimă. Nu putem lăsa singură o națiune care se confruntă cu o asemenea tragedie umanitară”, a spus el.
”Suntem conștienți de rolul strategic al Turciei ca membru NATO în regiunea Mării Negre și în special în respectarea Convenției de la Montreux privind regimul internațional al tranzitului prin strâmtorile Bosfor și Dardanele... Atacurile împotriva populației civile și a infrastructurii civile, crimele de război trebuie condamnate în mod unanim”, a precizat ministrul britanic al apărării.

 

Kazakhstan: Transportul rutier de mărfuri afectat de sancțiunile occidentale

În condițiile în care sancțiunile occidentale împotriva Rusiei afectează transportul de mărfuri din Kazkhstan către Europa pe rutele tradiționale prin Rusia și Belarus, autoritățile de la Astana fac eforturi pentru menținerea traficului feroviar și rutier de mărfuri prin Cordiorul Trans-Caspian (RTIT), respectiv prin Uzbekistan și Turkmenistan spre Marea Caspică, scrie publicația Kazpravda.
Reprezentanta Uniunii Transportatorilor rutieri din Kazakhstan spune că cele mai mari probleme se înregistrează la tranzitul prin punctul de frontieră Upper Lars, între Rusia și Georgia.
”Sancțiunile afectează în mod special activitatea transportatorilor rutieri internaționali. De multe ori nu știm care puncte de frontieră sunt deschise și care nu. Măsurile anunțate de Uniunea Europeană se schimbă de la o zi la alta”, a spus reprezentanta sindicatului transportatorilor.
Pe de altă parte, potrivit datelor Ministerului Industriei și Infrastructurii din Kazkhstan, activitatea de transport feroviar de mărfuri pe primele două luni ale acestui an nu a fost afectată, ba chiar a înregistrat o creștere de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Azerbaidjan: Portretul unui tânăr emigrant

Foto: Facebook / Emin Guliyev

Ca majoritatea țărilor din fosta URSS, Azerbaidjanul se confruntă cu creșterea fenomenului emigrației, în special în rândul tinerilor și mai ales al tinerilor educați. Publicația azeră oxu.az face portretul unuia dintre aceștia.
Emin Guliyev, în vârstă de 35 de ani, trăiește deja de mai mulți ani la Berlin și lucrează pentru o companie de prestigiu mondial. După încheierea studiilor la Universitatea din Baku a lucrat doar un an în țara sa natală apoi a plecat în Germania unde a obținut o diplomă de master în domeniul IT&C la Universitatea din Munchen.
A lucrat până în prezent pentru mari companii internaționale, precum Microsoft, Amazon și Delivery Hero. În prezent lucrează pentru Meta, compania mamă a Facebook, ca programator software.
”Este foarte stresant să lucrezi pentru multinaționale, există aici o psihologie de turmă. Toată echipa trebuie să fie de nota 10. Dacă ești de nota 9, chiar dacă în principiu ești bun, te concediază... În fiecare an cel puțin unul sau doi din membrii echipei demisionează din cauza stresului... De altfel Amazon are și un plan de concedieri: 6 la sută din personal pe an...
Apoi este extrem de mult de lucru. Programele pe care le scriu lucrează 24 de ore din 24 și, normal, se mai strică uneori. Imediat ce ceva nu merge bine sistemul automat de alertă mă avertizează, iar eu, fie că e ora 3 după masa sau trei dimineața, în 15 minute trebuie să fiu în fața computerului... La Meta sper să rezist măcar 4 ani. Să vedem ce va fi mai departe, pentru că la 40 de ani nu mai ai nervii de la 25”, spune programatorul azer.
 

Armenia: Sprijin francez pentru procesul de pace din Nagorno Karabakh

Franța își reafirmă deplinul angajament în procesul de stabilire a păcii în Caucazul de Sud, atât în plan bilateral cât și în calitate de co-președinte al grupului de la Minsk al OSCE, se arată într-o notă a ministerului francez de externe citată de agenția armeană de știri news.am.
”Continuăm să lucrăm împreună cu Armenia și Azerbaidjan și facem progrese în domeniul umanitar, al lucrărilor de teren privind stabilirea frontierelor, protejarea patrimoniului, semnarea unui tratat oficial de pace între cele două țări și în special reglementarea situației din Nagorno Karabakh”, se arată în nota ministerului de externe francez.
Grupul de la Minsk a fost creat în 1994, la summitul OSCE de la Budapesta, cu scopul aplanării conflictului din Nagorno Karabakh. Grupul este co-prezidat de Franța, Rusia și Statele Unite. Membri permanenți ai grupului sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Finlanda, Germania, Italia, Suedia și Turcia.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Eteri Kashibadze - Georgia
Özge Kahriman - Turcia
Aida Abilkasimova - Kazakhstan
Fatima Aliyeva - Azerbaidjan
Astghik Shmavonyan – Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 14 aprilie 2022