InfoMigrants: În plin război, mai mulți migranți au rămas blocați într-un centru de detenție din Ucraina

13ap_ar2.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Zohra Bensemra via RFI

Numeroși migranți ilegali au fost blocați într-un centru de detenție din nord-vestul Ucrainei la câteva săptămâni de la începerea invaziei ruse, conform unei anchete realizate de mai multe instituții de presă. Numărul acestora nu se cunoaște, însă ei pare că sunt în continuare în centrul finanțat din fonduri europene, loc de unde ei sunt de obicei expulzați.  

Imaginați-vă că sunteți reținut fără a fi acuzat de vreo infracțiune și așteptați să fiți deportat undeva în timp ce o armată invadatoare bombardează orașul vecin. Acest scenariu îngrozitor este de fapt realitatea pe care o trăiesc deja de câteva săptămâni mai mulți migranți în nord-vestul Ucrainei.

Într-o anchetă comună realizată de organizația olandeză non-profit Lighthouse Reports, specializată în anchete transnaționale, Al Jazeera și revista germană Der Spiegel s-a descoperit că, la mai bine de cinci săptămâni de la începutul invaziei rusești în Ucraina, migranții afgani, pakistanezi, indieni, sudanezi și din Bangladesh erau încă reținuți într-un centru de detenție finanțat de UE în apropiere de orașul Luțk din nord-vestul Ucrainei.

Deși mai multe persoane au fost eliberate recent cu sprijinul ambasadelor lor, publicația germană Der Spiegel a relatat că la sfârșitul lunii martie erau încă zeci de persoane care rămăseseră acolo.

Centrul de detenție nu asigura niciun adăpost împotriva raidurilor aeriene, potrivit soției unui deținut care a fost eliberat săptămâna trecută. În plus, gardienii „o luau la fugă când sunau alarmele antiaeriene”, au scris Der Spiegel și Al Jazeera. 

„Gardienii le-au confiscat telefoanele deținuților”, a precizat femeia. Ea a spus, de asemenea, că prizele electrice din celule nu mai funcționau, iar întreaga situație era foarte periculoasă. De fapt, orașul învecinat Luțk a fost atacat în repetate rânduri începând cu 12 martie.  

Centrul de cazare pentru migranți Zhuravychi se află într-o pădure de pini din regiunea Volîn, în apropiere de granița cu Belarus, arată ancheta. Construit în 1961 pe post de cazarmă militară, unitatea a fost transformată în 2007 într-un centru de detenție pentru migranți din fonduri europene, potrivit Al Jazeera.

Jurnaliștii implicați în anchetă au vorbit cu rudele deținuților eliberați de curând. De asemenea, au examinat fotografii și documente care „atestau prezența deținuților în Ucraina înainte de a fi plasați în centru”, conform Al Jazeera.

Solicitări privind eliberarea deținuților

Câteva persoane au fost eliberate de la începutul războiului rusesc, inclusiv câțiva cetățeni din Etiopia și o familie de afgani, a declarat Al Jazeera. Dar politicienii și ONG-urile și-au exprimat îngrijorarea față de cei care au rămas în centrul de cazare pentru migranți Zhuravychi.

„Este foarte îngrijorător faptul că migranții și refugiații sunt în continuare închiși în centre de detenție în zone aflate în război, unde există riscul de a fi atacați fără a avea posibilitatea să fugă”, a declarat Tineke Strik, membru olandez în Parlamentul European din partea Grupului Verzilor/ALE, reporterilor implicați în anchetă.

Organizația Human Rights Watch (HRW) a condamnat, de asemenea, detenția continuă a migranților în centrul respectiv, pe timp de război. Într-un raport publicat luni (4 aprilie), HRW a precizat că personalul său a intervievat telefonic patru bărbați care au fost reținuți în Zhuravychi la începutul lui martie. Toți au afirmat că fuseseră închiși în lunile de dinaintea invaziei ruse pentru încercarea de a trece în mod ilegal granița cu Polonia, conform organizației.

„Migranții și solicitanții de azil sunt în prezent blocați în mijlocul războiului, fiind, pe bună dreptate, îngroziți”, a spus Nadia Hardman, cercetătoare în domeniul drepturilor refugiaților și migranților la HRW. „Nu există scuză pentru reținerea civililor în centre de detenție pentru migranți, la mai bine de o lună de la începutul războiului. Ar trebui să fie eliberați imediat și să li se permită să-și găsească un adăpost sigur, ca toți ceilalți cetățeni”.

La unitatea respectivă erau reținute persoane din Afganistan, Algeria, Bangladesh, Camerun, Etiopia, Gambia, Ghana, India, Nigeria, Pakistan, Siria și alte patru state, conform celor patru deținuți intervievați.

Michael Flynn de la centrul Global Detention Project a declarat pentru Der Spiegel că, în temeiul Convenției de la Geneva (a nu se confunda cu Convenția de la Geneva privind Statutul Refugiaților), „toate părțile beligerante sunt obligate să ofere protecție tuturor civililor aflați sub autoritatea lor de pericolele conflictului”. El a evidențiat faptul că deținuții trebuie eliberați cât mai repede cu putință.

„Salvatorul” Uniunii Europene

Uniunea Europeană a finanțat cel puțin trei centre de detenție în Ucraina „timp de ani de zile”, transformând statul care nu face parte din UE în „paznic”, potrivit anchetei. Unitatea de lângă orașul Luțk, care se pare că este încă funcțională, a primit sprijin din partea Uniunii „pentru a închide solicitanții de azil, mulți dintre ei fiind alungați din UE”, conform Lighthouse Reports.

Der Spiegel a declarat că până la 150 de străini au fost reținuți în centru anul trecut. Cei mai mulți dintre ei au încercat în zadar să ajungă în UE în mod ilegal și sunt nevoiți să stea în detenție pentru deportare timp de până la 18 luni.

Din 2001, UE a investit peste 30 de milioane de euro în trei centre de detenție, potrivit Der Spiegel.

Pentru centrul Zhuravychi, UE a oferit 1,7 milioane de euro pentru uși cu încuietori electronice și sisteme de protecție la ferestre, a menționat Der Spiegel în raport. Deși UE îl numește „centru pentru cazare”, Der Spiegel afirmă că este de fapt o închisoare pentru refugiați.

Comisia Europeană nu a oferit nicio lămurire privind centrul și migranții reținuți, conform Al Jazeera. Nici autoritățile ucrainene nu au răspuns la întrebări.

La începutul lunii martie, InfoMigrants a discutat cu câțiva migranți din Bangladesh care au primit ordine de deportare și care erau blocați în centre de detenție, inclusiv în centrul de cazare pentru migranți Zhuravychi. La acea vreme, aproximativ 100 de migranți erau cazați acolo, potrivit cetățenilor din Bangladesh și India reținuți în acel loc. Aceștia au fost eliberați câteva zile mai târziu.

„Rusia a bombardat mai ales baze militare. Din acest motiv am trăit cu teama constantă de a fi bombardați”, a declarat Riadh Malik, un migrant din Bangladesh, pentru InfoMigrants. Aerodromul militar din Luțk a fost bombardat pe 11 martie, conform New York Times.

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a InfoMigrants