Toate națiunile lumii sprijină Ucraina printr-un pachet de 10 miliarde de euro destinat refugiaților

conferinta_stand_up_for_ukraine.jpg

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, prezidează întâlnirea din campania internațională „Stand Up for Ukraine” prin care se strâng fonduri pentru Ucraina și persoanele refugiate, la Palatul de pe Apă, în Varșovia, Polonia, la 9 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
AP / Czarek Sokolowski via RFI

Prin campania internațională de strângere de fonduri pentru refugiații ucraineni, numită „Stand Up for Ukraine”, s-au strâns 10,1 miliarde de euro, a anunțat, sâmbătă, la Varșovia șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prin campania «Stand Up for Ukraine» am strâns 9,1 miliarde de euro pentru persoanele care fug de bombardamente, atât în țară, cât și în afara granițelor Ucrainei, și încă un milion donat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)”, a declarat von der Leyen.

Evenimentul, organizat de UE și de prim-ministrul canadian Justin Trudeau, a avut ca scop strângerea donațiilor pentru persoanele strămutate în interiorul Ucrainei și pentru refugiații din țara devastată de război, au precizat organizatorii.

Peste 4,4 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de când Rusia a atacat țara la 24 februarie, conform Națiunilor Unite. 

Majoritatea s-a îndreptat spre țările din UE, inclusiv spre țara vecină, Polonia, care a primit peste 2,5 milioane de refugiați până acum. 

Evenimentul, organizat în parteneriat cu mișcarea Global Citizen care luptă împotriva sărăciei, a inclus două părți: un miting pe rețelele de socializare vineri și o conferință de strângere de fonduri sâmbătă. 

Artiști precum Elton John, Alanis Morissette, Billie Eilish, Annie Lennox și Chris Rock s-au alăturat campaniei, precum și liderii mondiali, promițând donații în numele țărilor lor.

 

 

Ne întristează nespus suferința pe care acest conflict o aduce poporului ucrainean”, a spus Elton John pe Facebook. 

Legendarul cântăreț rock, în vârstă de 75 de ani, a făcut apel la fanii lui „să ajute persoanele ale căror vieți au fost distruse de război, fiind nevoiți să lase totul în urma lor pentru a se salva”.

Nimeni nu ar trebui să treacă printr-o asemenea tragedie”, a spus artistul. 

Hotărârea de a acționa

Alăturându-se strângerii de fonduri, Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat pe pagina sa de internet un program în valoare de 4 miliarde de euro „pentru a sprijini statele membre UE care au primit refugiați ucraineni și pentru a dezvolta infrastructura socială esențială”. 

Werner Hoyer, președintele BEI, a susținut că „teroarea pe care o vedem ne întărește hotărârea de a acționa”.

Comisia Europeană a promis că va dona un miliard de euro, dintre care 600 de milioane vor fi destinate autorităților ucrainene, iar restul de 400 de milioane „statelor din prima linie care fac  eforturi remarcabile pentru a-i ajuta pe refugiații care continuă să treacă granițele”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea a promis într-o declarație că „vor urma și mai mulți bani”.

Solidaritatea statelor, a companiilor și a oamenilor de peste tot din lume reprezintă luminița de la capătul tunelului”, a spus ea. 

Odată ce bombardamentele se vor opri, vom ajuta poporul ucrainean să-și reclădească țara. Vom fi în continuare alături de Ucraina”. 

La conferința de la Varșovia s-a adresat și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Curajul ucrainenilor a reușit să unească toate popoarele democratice”, a transmis el prin videoconferință, solicitând țărilor occidentale să înăsprească sancțiunile împotriva băncilor rusești și să oprească achizițiile de petrol din Rusia. 

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI