Percheziții DNA la Primăria Timișoara. Anchetatorii i-au cerut viceprimarului Ruben Lațcău mai multe documente

ruben_latcau.jpeg

Sursa imaginii: 
Otilia Ghitescu / RFI România

Un procuror DNA și doi polițiști au descins la Primăria Timișoara. Oficial, un comunicat al Direcției Anticorupție spune că se fac percheziții și că există suspiciuni privind infracțiuni de corupție. Anchetatorii au mers direct în biroul viceprimarului Ruben Lațcău, căruia i-au fost solicitate mai multe documente. Neoficial, totul ar avea legătură cu societatea de termoficare, aflată în insolvență. 

 

Unul dintre cei doi viceprimari ai Timișoarei a primit, vineri, vizita unui procuror de la Direcția Națională Anticorupție și a doi polițiști. Cei trei au descins direct în biroul lui Ruben Lațcău. Potrivit informațiilor oficiale de la DNA, procurorii de la Serviciul teritorial Timișoara fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. Vineri s-au făcut, practic, percheziții în biroul lui Lațcău.

„Din primele informații, este vorba despre un dosar in rem, adică un dosar care nu vizează persoane. Este o cercetare preliminară, prin care procurorii încearcă să stabilească dacă au fost săvârșite acte de corupție. Procurorii au fost în biroul viceprimarului Ruben Lațcău, cu care au purtat o discuție, iar apoi au coborât la biroul de guvernanță participativă”, susține consilierul pe probleme de comunicare al primarului Timișoarei, Bogdan Marta.

Procurorii au purtat totuși ceva mai mult de o discuție cu viceprimarul Lațcău, pentru că au stat în sediul de pe CD Loga 1 destule ore. Ei i-au cerut de altfel oficialului diverse documente în format electronic. 

Problemele ar veni de la societatea de termoficare

Vizita celor de la DNA ar avea legătură, neoficial, cu situația în care se află societatea de termoficare Colterm. Aceasta este în insolvență, unul dintre motive fiind și amenda uriașă, de aproximativ 21 de milioane de euro primită anul trecut de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru necumpărarea, la timp, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020. Achiziția, care este obligatorie prin lege, nici măcar nu a fost discutată în adunarea generală a societății, al cărei acționar unic este CL  Timișoara. 

Administratorul judiciar al Colterm a notificat zilele trecute primăria că necumpărarea, nici în acest an, a acestor certificate echivalează practic cu intrarea în faliment a companiei. Municipalitatea a transmis deja că nu poate face nimic în acest sens.

PMT a făcut mai multe plângeri la DNA

Percheziția de vineri a celor de la DNA este a doua din actualul mandat al primarului Dominic Fritz. Prima a vizat un dosar legat de activitatea fostei administrații. De altfel, Bogdan Marta spune că ar putea urma și altele: „Primăria municipiului Timișoara a depus, în cursul anului trecut, 11 plângeri penale pentru posibile fapte de corupție săvârșite în trecut”

Una dintre aceste plângeri a fost depusă în septembrie 2021, de primarul Dominic Fritz, care declara, la acea vreme, că a descoperit o posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice. Din aceasta ar fi făcut parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane. Fritz susținea că lucrările de la concursurile de angajare la care s-ar fi prezentat mai mulți funcționari ar fi fost scrise de aceeași persoană. O concluzie oficială în acest caz nu există.