Peste 6.800 de copii ucraineni au fost înscriși la școlile din Franța

ukrainian-children-paris.jpg

Copii ucraineni se joacă într-un centru pentru refugiații din Paris, la 23 martie 2022
Sursa imaginii: 
AP/François Mori via RFI

Peste 6.800 de copii ucraineni au fost înscriși la școlile, liceele și facultățile din Franța, majoritatea în Nisa și Versailles, a anunțat săptămâna trecută Ministerul Educației.

Informațiile sunt furnizate de către „biroul privind Ucraina”, înființat în cadrul ministerului, care lucrează zilnic pentru a anticipa noi înscrieri ale copiilor ucraineni în instituțiile de învățământ franceze. 

În total au fost înscriși 6.873 de elevi și studenți, iar numărul lor continuă să crească rapid. 

Deja a crescut considerabil de luni, când erau înregistrați 5.266 de elevi ucraineni în Franța, cifră care „a crescut de 20 de ori din data de 8 martie”.

 

 

Școlile cu cei mai mulți elevi ucraineni sunt în Nisa, Versailles, Grenoble și Lyon.

Într-un timp foarte scurt ar putea fi înscriși până la 10.000 de elevi și studenți, iar Ministerul Educației a precizat că dispune de locuri pentru și mai mulți. 

 

Plan de acomodare

Luna trecută, Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a afirmat că au fost ridicate clase de urgență în fiecare instituție locală de învățământ ca parte a planului de acomodare a elevilor. 

Pentru a-i ajuta pe copii să se integreze, autoritățile guvernamentale au declarat că îi vor implica pe părinți prin deschiderea unor centre municipale care să ofere cursuri gratuite pentru a-i învăța limba franceză și „valorile republicii”.  

În ciuda eforturilor rapide de a înlesni procesul de înscriere al copiilor ucraineni în sistemul francez de învățământ, rămân încă multe obstacole. 

Planul lui Blanquer nu a fost încă finalizat, iar unele școli pot funcționa doar ca centre de acomodare în regim de urgență, fără nicio interacțiune între profesori și elevi.

Până acum, peste 4,1 milioane de persoane au fugit din calea războiului din Ucraina, conform declarației de vineri a Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

 

Traducere și adaptare de Șerban Elena de pe pagina în limba engleză a RFI