Teza de doctorat în 180 de secunde, competiție în limba franceză

ciprian_onofrei_si_dora_manastire.png

Ciprian Onofrei este câștigătorul ediției anterioare a concursului, iar Dora Mănăstire este responsabilul de coopeerare universitară a Institutului Francez din Cluj
Ciprian Onofrei este câștigătorul ediției anterioare a concursului, iar Dora Mănăstire este responsabilul de coopeerare universitară a Institutului Francez din Cluj
Sursa imaginii: 
Foto: Bianca Pădurean

Este posibil să explici unui public profan, subiectul tezei tale de doctorat, în limba franceză, în doar 3 minute? La această întrebare răspund afirmativ, în fiecare an, câteva zeci de doctoranzi și tineri doctori din toate domeniile academice. Ei participă la un concurs internațional care se numește Teza mea în 180 de secunde.

Inspirată dintr-un concurs australian, competiția ”Teza mea de doctorat în 180 de secunde” a debutat în Quebec și a fost organizată de către Asociația Francofonă pentru Cunoaștere. România participă cu succes la acest concurs din anul 2017. Dora Mănăstire responsabilul de cooperare universitară a Institutului Francez din Cluj-Napoca spune care este istoria acestui concurs.

 

Prima ediție a acestui concurs a fost organizată în 2014. Ea reunea, pe atunci, doar patru țări la nivelul întregii lumi, însă cu timpul, concursul s-a dezvoltat. Anul trecut, de exemplu, când Ciprian ne-a reprezentat la finala internațională, concursul a reunit 24 de țări din întreaga lume. Și este așa cum bine ai spus un concurs care îți propune să prezinți subiectul tezei de doctorat în doar trei minute și mai ales, foarte important, unui public profan, îi spunem noi, adică un public care nu are deloc cunoștințe în domeniul specializării tale”, a spus Dora Mănăstire, de la Institutul Francez Cluj-Napoca.

 

Anul trecut, finala națională a concursului Teza mea în 180 de secunde a avut loc online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Ea a fost câștigată de un doctorand al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ciprian Onofrei.

 

A fost o provocare pentru mine pentru că trebuia să explic în limba franceză ce fac. Este vorba de o teză în literatură, adică este aproape imposibil sau chiar foarte dificil să explici ce vrei să faci, cu concepte foarte dificile, pe care le folosim foarte mult în literatură, publicului larg. Dar cu ajutorul familiei mele, ca să spun așa, pentru că am explicat teza tuturor persoanelor am reușit. Deci eu lucrez pe imaginea literară a ciumei în literatura franceză a secolului XXI și toată lumea mă întreba de ce vorbesc despre această boală. Să fim serioși avem Covid-ul, e ne mai trebuie?”, a explicat Ciprian Onofrei.

 

Finala internațională a avut loc la Paris și a fost o experiență deosebită spun participanții. Cei care doresc să se înscrie în competiție și să își explice subiectul tezei de doctorat în trei minute în limba franceză, mai pot face acest lucru.  Până când, spune Dora Mănăstire de la Institutul Francez din Cluj.

 

Vreau să precizez că acest concurs este organizat de Institutul Francez în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei și bineînțeles cu RFI România. Concursul a fost lansat în 15 martie, în plină Lună a Francofoniei, iar înscrierile sunt deschise până în 15 aprilie. Candidatura, adică înscrierea este foarte simplă: se completează un formular de candidatură pe internet, se oferă câteva date personale și se adaugă doar o adeverință de doctorand. Adică trebuie să justifici faptul că ești în continuare doctorand sau pentru cei care au susținut teza de doctorat anul trecut, trebuie adăugat doar procesul verbal al susținerii publice a tezei de doctorat”, a mai spus Dora Mănăstire.

 

Prezentările tezelor sunt însoțite de o singură imagine statică, potrivit regulamentului. Tezele de doctorat pot fi din orice domeniu indiferent că este vorba de litere, științe economice, discipline tehnice sau muzică. Cunoașterea limbii franceze la un nivel bun este o condiție eliminatorie. Câștigătoarea sau câștigătorul finalei naționale va avea șansa de a reprezenta România la finala internațională de la Montreal, din această toamnă. Cele două etape ale concursului, semifinalele naționale și finala națională vor fi transmise în direct pe rețelele sociale.