La Timișoara se pot face din nou operații pe inimă la copii, după aproape 20 ani

screenshot_2022-03-30_at_12.22.43.png

Sursa imaginii: 
Otilia Ghitescu / RFI România

După o pauză de aproape 20 de ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara pot fi operați, din nou, copii cu probleme cardiace. De acum, aici există un compartiment special, unde pot fi internați micuții. Un specialist venit din Italia, de la una dintre cele mai cunoscute clinici de chirurgie cardiacă pediatrică, a făcut deja primele intervenții. Amenajarea compartimentului a costat în jur de 15 milioane de lei. 

În urmă cu aproape 20 de ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara au fost făcute aproape 900 de intervenții chirurgicale pe cord la copii și tineri. Cel mai mic pacient  a avut numai trei zile. Tot la spitalul de la Pădurea Verde a fost făcut, în 2003, și primul - și singurul de până acum - transplant de inimă unui băiat de 16 ani. Intervențiile la copii au fost oprite, la Timișoara, în 2004.  La acea vreme a fost invocată existența unor condiții improvizate în care își desfășurau activitatea chirurgii.

În România, în fiecare an, în jur de 1.000 de copii care se nasc cu malformații au nevoie de intervenții chirurgicale pe cord. De acum, astfel operații se pot face, din nou, și la Timișoara, la Institutul de Boli Cardiovasculare.  

„Au fost efectuate trei operații la copii între doi și șapte ani, dintre cele mai simple malformații congenitale, defecte septale. Am dorit să începem cu cazurile ușoare, ca să meargă totul foarte bine (…) Dacă nu erau operați aici, trebuiau să meargă în alte centre universitare unde este o listă lungă de așteptare. Acum, unele malformații congenitale pot să aștepte, nu sunt urgențe, dar altele trebuie operate imediat și acolo sunt problemele speciale”, explică șeful secției de Chirurgie Cardiacă Adulți și Copii, dr. Marian Gașpar.

Sunt trei chirurgi care vor opera

Echipa de la Timișoara are 22 membri: asistenți medicali, 3 chirurgi tineri, 2 medici ATI, un pediatru și personal auxiliar. Chirurgii au fost rezidenți la spitalul de la Pădurea Verde, au făcut inițial specializare pe chirurgie vasculară pentru adulți și, în ultimii trei ani, au făcut traininguri intensive la Clinica San Donato din Milano, dar și în România. Momentan, ei nu pot opera independent, așa că intervențiile sunt făcute de un chirurg de la spitalul italian,  specializat în chirurgie cardiacă pediatrică.

Noul compartiment de chirurgie cardiacă pediatrică este complet separat de zona dedicată adulților. El are 12 paturi, cu 4 paturi ATI, un bloc operator nou, cu sterilizare nouă, cu dotări complete.  Banii au venit din fonduri proprii, de la Ministerul Sănătății, din finanțări europene sau din sponsorizări. 

„Eu cred că niciodată costurile nu sunt prea mari când vine vorba despre medicină și despre a avea rezultate în medicină,. Nu pot să vă spun niște sume exacte (…) Bani alocați strict pentru chirurgia pediatrică au fost strict 7,5 milioane de lei, iar cred că o sumă echivalentă, tot atâta, s-a investit în lucruri care sunt necesare pentru a funcționa, pentru că sterilizarea, de fapt, servește unui întreg spital, radiologia la fel”, spune managerul spitalului, dr. Constantin Luca. 

În jur de 1.000 de copii din România au nevoie de operații anual

Malformațiile congenitală de cord reprezintă, spun specialiștii, a treia cauză de deces în rîndul copiilor, în România. În fiecare an, în jur de 1.000 de micuți au nevoie de intevenții chirurgicale pe inimă și numai o parte dintre acestea pot fi făcute în spitalele din țară. Cât de necesară este secția de la Timișoara? Alexandru Popa, de la Asociația Inima Copiilor, explică: „Este necesară, pentru că statistica spune că e nevoie de încă 500 – 600 de operații care trebuie făcute în România. Deci se fac vreo 400-500 în România, pe an, și e nevoie de vreo o mie. Sau mai mult. Pentru că la unele cazuri trebuie făcute reintervenție, deci cel puțin 1.000 de operații trebuie făcute în fiecare an”.
.
Programul de Dezvoltare și Implementare a Chirurgiei Cardiace Pediatrice la  Timișoara s-a derulat, în ultimii trei ani, într-un parteneriat în care au fost implicate Clinica San Donato, din Milano, și Ministerul Sănătății. În clinica de la Pădurea Verde ar urma să fie făcute annual peste 100 de intervenții la copii. Comparativ, specialiștii de la Timișoara efectuează, în fiecare an, peste 800 de operații la adulți.