Ruși și ucrainieni surprinși de război... la plajă în Antalya (Reportaj France24)

turism_antalya.png

Anton Gavrilov, turist rus, în fața hotelului în care este cazat, Antalya, Turcia, 9 martie 2022
Sursa imaginii: 
Ozan KOSE AFP via France24

Anton Gavrilov își rezervase de mult timp sejurul all-inclusive în Antalya, în sudul Turciei. Între timp, țara sa, Rusia, a invadat Ucraina, iar tânărul de 30 de ani se teme că va rămâne blocat, fără bani, departe de Moscova. Reportaj France24:

Deocamdată stă întins pe un șezlong, pe plajă, bucurându-se de soarele mediteranean de care au venit să profite el și familia sa, pentru a uita de asprimea iernii.

Dar vacanța s-a transformat într-o bătaie de cap pentru turiștii ruși care nu-și mai pot folosi cardurile de credit și nu știu dacă agenția lor îi va putea aduce înapoi acasă.

"Am auzit că agenția care ne-a adus aici și-a suspendat zborurile, dar trebuie să verific", spune tânărul.

La scurt timp după începerea ofensivei rusești împotriva Ucrainei, zeci de țări și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești. Nu și Turcia, care menține deocamdată deschise zborurile spre Moscova.

Doar compania aeriană low-cost turcească Pegasus a anunțat că își suspendă zborurile spre Rusia "până la 27 martie".

Însă Uniunea Europeană și Canada au interzis exportul de piese și echipamente de avion și, mai ales, principalii producători, Airbus și Boeing, au suspendat întreținerea aeronavelor.

Acest lucru va duce în cele din urmă la reducerea numărului de zboruri.

Anton Gavrilov este, de asemenea, preocupat de cheltuielile sale: Visa și Mastercard au suspendat utilizarea în străinătate a cardurilor de credit emise în Rusia.

"Aveam niște bani, dar nu știu dacă voi putea să-mi folosesc cardul", spune el.

Sistemul Mir

Încă se descurcă datorită sistemului Mir, un sistem rusesc de transfer electronic de bani. Dar pentru cât timp?

În plus, rubla s-a prăbușit, iar economiile lui Anton s-au prăbușit odată cu ea, ca urmare a sancțiunilor occidentale. Tânărul tată se teme că vacanța sa în Antalya va fi ultima pentru mult timp.

Chiar și în timpul iernii, Antalya nu primește niciodată mai puțin de 100.000 de turiști ruși: este destinația lor preferată din Turcia, pe care 4,5 milioane dintre ei o vizitează în fiecare an.

În holul hotelului, Margarita Sabatnikaya, în vârstă de 31 de ani, împărtășește nesiguranța lui Anton: "Nu știm cum ne vom putea întreține”.

"Am venit în vacanță cu copiii noștri, dar nu știm când și cu ce avion ne vom întoarce în Rusia", adaugă ea.

Rubla se prăbușește, dar prețul biletelor de avion crește vertiginos, ajungând până la 400 de euro pentru un zbor dus-întors în Rusia, mai mult decât dublu față de prețul anterior, ceea ce îi prinde în capcană pe unii ruși cu dificultăți financiare.

"Am doi prieteni ruși acasă în acest moment, dar nu se pot întoarce pentru că biletele de avion sunt prea scumpe", spune Anastasia Zanolotnaya, un instructor de scufundări pe care l-a întâlnit în centrul orașului.

În aceste condiții, cei din  industria hotelieră din Antalya se tem de o avalanșă de anulări pentru sezonul de vară, care începe în luna mai. Unii specialiști din acest sector speră că, printre miile de ruși care și-au părăsit țara pentru Turcia de la începutul conflictului, unii vor alege să se stabilească temporar pe litoral.

Coabitare?

Dar în afară de ruși, turiștii ucraineni - 2 milioane de vizitatori în Turcia anul trecut - vor lipsi probabil de pe plajele din Antalya în această vară.

Olga este blocată de tot:

"Am sosit la începutul lui februarie pentru o vacanță (...) Ar fi trebuit să ne întoarcem la două zile după ce a început războiul, dar acum nu mai există zboruri", a mărturisit această ucraineancă în vârstă de 30 de ani, venită cu familia sa și care a cerut să rămână anonimă.

Cu fața obosită, își petrece zilele în hotel lipită de televizor, urmărind știri despre rudele ei.

"Nu ne-au mai rămas prea mulți bani. Nu știm ce să facem", oftează ea.

Barbaros Duzgun, un agent de turism și ghid rusofon în Antalya, are o altă întrebare: dacă rușii și ucrainenii vor continua să trăiască împreună în aceleași locuri de cazare.

"În trecut, Rusia și Ucraina au fost ca două surori. Obișnuiam să primim [turiștii ruși și ucraineni] în aceleași bărci, în aceleași autobuze. Cum ne vom descurca acum, dacă vor rezerva un tur în același autobuz?", se întreabă el.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul publicat de France 24