Epidemiolog: Se arată la orizont un posibil val 6. Subvarianta BA.2 a Omicron, rezistentă la anticorpii monoclonali și la unele antivirale

oameni_aeroport_masti.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/useche70

Varianta BA2 a Omicron este cu aproape 50% mai transmisibilă decât varianta principală a tulpinii Omicron. Mai mult, poate determina cazuri la fel de grave ca tulpina Delta, a declarat vineri vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, într-o dezbatere online, organizată de Academia de Științe Medicale. Potrivit acestuia, este posibil ca pandemia să nu se apropie de sfârșit: "Se arată la orizont un posibil val 6. Nu se știe cum se va produce și ce amploare va avea, dar semnalele care vin sunt de alarmă".

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo arată că varianta BA.2 - o subvariantă a Omicron- poate provoca boli grave, precum variantele mai vechi ale COVID-19, inclusiv Delta.

"Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. De când în Danemarca această subvariantă BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar", spune medicul epidemiolog, Emilian Popovici.

"Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistentă la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări. (...) Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2. Probabil că vor mai fi schimbări.”, a declarat dr. Emilian Popovici, la conferinţa „Doi ani de pandemie COVID-19 în România”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Potrivit medicului, "Se arată la orizont un posibil val 6. Nu se știe cum se va produce și ce amploare va avea, dar semnalele care vin sunt de alarmă".

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA:

 

OMS: Un nou val Omicron se îndreaptă spre Estul Europei