Pandemia Covid în Europa: Restricțiile încep să dispară

lisabona.png

Călătorii stau la rând pentru a se îmbarca într-un funicular, Lisabona, Portugalia, 17 februarie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Armando Franca via rfi.fr

În mai multe țări europene restricțiile sanitare încep să dispară. Guvernul Portugaliei a anunțat joi că certificatul verde nu va mai fi necesar pentru cazarea în hoteluri iar accesul în localurile de noapte se va face și fără prezentarea unui test negativ. Măsuri asemănătoare se iau în țări precum Austria sau Elveția, transmite rfi.fr.

Autoritățile portugheze nu au prevăzut o dată exactă pentru ridicarea totală a restricțiilor, dar au anunțat că aceasta va avea loc doar dacă numărul deceselor va scădea sub nivelul de 20 la 100 000 de locuitori.

Începând de astăzi elvețienii pot din nou să intre în orice magazin sau restaurant fără să poarte masca. Autoritățile vorbesc de o ”normalizare rapidă” a vieții sociale, în condițiile în care 70% din populație este vaccinată complet.

Normalizarea se întrevede și în Austria, unde, deși vaccinarea a devenit obligatorie, de la 5 martie nu va mai fi nevoie de certificat verde la intrarea în instituțiile culturale și localurile gastronomice. Ministrul sănătății a vorbit despre ”o schimbare de paradigmă”, dar a recomandat prudență în continuare.

Germania va ridica majoritatea restricțiilor până la 20 martie, chiar dacă numărul de cazuri zilnice rămâne ridicat: 200 000. Dar ”punctul culminant al pandemiei a trecut”, vrea să creadă ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach. Masca va rămâne totuși obligatorie în mijloacele de transport și în spațiile închise.

Măsuri de relaxare au fost anunțate recent și în Danemarca, Suedia și Olanda.