Belgia permite săptămâna de lucru de 4 zile

bruxelles.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Aceiași bani pentru patru zile de muncă pe săptămână în loc de cinci. Această posibilitate li se deschide angajaților din Regatul Belgiei după ce guvernul a ajuns la un nou acord destinat să crească flexibilitatea pe piaţa muncii. Belgia se alătură astfel Islandei, Spaniei, Scoției și Japoniei, care experimentează cu succes săptămâna de lucru mai scurtă.

Orice salariat din Belgia va avea posibilitatea să se bucure de weekenduri prelungite, dacă e dispus să lucreze până la 10 ore pe zi, de luni până joi.

Salariul rămâne același, pentru că 4 zile de muncă, a câte 10 ore fiecare, reprezintă cât 5 zile de muncă, a câte 8 ore fiecare.

Tot ce trebuie să facă angajatul care își dorește schimbarea programului este să ceară.

Angajatorul poate să aprobe cererea, sau nu. Dacă o respinge, este obligat să explice motivele în scris.

Important de reținut este că schimbarea programului poate să fie temporară.

Salariații vor putea să aleagă să lucreze mai multe zile într-o săptămână şi mai puţine în săptămâna următoare, ceea ce le va permite oamenilor să îşi gestioneze mai bine viaţa privată.

Belgia adoptă astfel un sistem testat în alte state.

Islanda a experimentat cu un „succes copleșitor” săptămâna de lucru de patru zile, între 2015 și 2019.  Acum 86% din forța de muncă a țării lucrează o săptămână de muncă scurtă sau câștigă dreptul de a-și scurta orele, scrie revista Forbes.

Spania și Scoția, au anunțat, de asemenea, planuri ca lucrătorii să încerce săptămâni de lucru de patru zile fără nicio pierdere la salariu.

Guvernul Japoniei a propus, de asemenea, o săptămână de lucru de patru zile anul trecut pentru a ajuta la combaterea epuizării și a suprasolicitarii în întreaga țară.