Protest inedit: „Convoiul mamelor singure care nu își pot plăti facturile la utilități!”

Este singura soluție pe care a găsit-o părintele Dan Damaschin de la Glasul Vieții pentru a atrage atenția asupra faptului că organizația umanitară pe care o conduce nu își permite să plătească o factură la energie de șase ori mai mare decât cele pe care le primea pină acum. 

Glasul Vieții nu este singura organizație umanitară care stă față în față cu provocarea de a menține deschise centrele în care își desfășoară activitatea de asistență socială. Probleme sunt și la Salvați Copiii filiala Iași sau Stare of Hope.

Părintele Dan Damaschin: „Mă duc în fața firmelor distribuitoare...stăm acolo ca să nu înghețăm acasă„

Glasul Vieții, organizație patronată de părintele Dan Damaschin a construit case pentru mame singure, un centru educațional care oferă o șansă la carte copiilor săraci din mediul rural. Părintele Dan Damaschin e cunoscut și pentru faptul că în fiecare an duce copiii în prima lor vacanță la mare dar și prin numeroase campanii.

Acum prima factură la utilități potrivit noilor prețuri l-a revoltat pe părintele Dan Damaschin: „Mult, foarte mult, în mod direct și indirect, vorbim de un număr de 2.500 de mame care sunt în teren și în perioada următoare mă voi trezi cu ele la ușa bisericii, asociației pentru a cere ajutorul cu facturile pentru că altfel, copiii vor rămâne în frig în casă, vor îngheța, vor rămâne fără mâncare, se vor hrăni cu vânt și cu soare probabil, dacă tot trecem pe energie verde. Cred că ăsta va fi viitorul sumbru al acestui tablou, iar în ce privește centrele noastre unde găzduim copii cu rezultate excelente la învățătură, care provin din familii greu încercate, casele pentru mame, case comune sau case individuale , sunt și acolo vreo 25 de locații, le număram eu într-o zi, acolo situația este dramatică sau tragică, mă gândesc.„

Părintele Dan Damaschin spune că tot oamenii simpli prin donații îl vor ajuta să plătească facturile, dar spune că va organiza convoiul mamelor singure care nu își pot plăti facturile la utilități: „Nu știi cum să faci față la o factură care era 17.000 de lei și ceva pe luna decembrie, factură venită în ianuarie. Cu prețul din ianuarie au crescut de șase ori la noi. Ăsta este prețul pe care noi trebuie să îl plătim pentru liberalizarea prețului la energie. O să avem bani, nu mai îmbrăcăm copii, nu le mai dăm mâncare, ca să plătim căldura. Vă spun, nu facem risipă de energie. În camere, caloriferele stau la minimum. Nu ne-am bătut joc, dar cert este că să crească prețul unei facturi de la 3.000, nu știu cât a fost anul trecut, la 17.000, cineva trebuie să dea o explicație în privința asta. Altfel, mă gândesc că este jaf la drumul mare. Dacă nu găsim soluții în următoarele zile și, din păcate, soluțiile cine le oferă? Tot oamenii cu suflet mare care se gândesc la acești copii care trebuie să crească, mamele care sunt singure și sunt cu 5-6-10 copii după ele, vreo 2.000 de solicitări pentru a plăti facturile. Cum vom reuși de treaba asta? Dumnezeu știe. Probabil că vom organiza și noi, cum e la modă pe afară, un convoi al mamelor singure care nu au bani de facturi. Mă duc în fața firmelor distribuitoare și cer un buget de privilegii, stăm acolo ca să nu înghețăm acasă, înghețăm în mijlocul Iașului, poate îți mai dă cineva o plapumă, o pătură, acasă mori de frig în casă. „

Salvați Copiii, filiala Iași: „  Afectează direct beneficiarii. Îi spui copilului tău că nu îi mai cumperi nu știu ce biscuiți pentru că trebuie să plătești gazul. „

Probleme mari sunt și la Salvați Copiii, filiala Iași după cum explică Liviu Măgureanu, coordonator proiecte: „ Impactul asupra organizației noastre este major. Practic, este o lovitură pentru că am evaluat situația în prezent și practic, la gaze, scumpirea s-a realizat de mai mult de două ori, de 2,5 ori. Asta înseamnă, în economia noastră, că pe un spațiu pe care îl aveam dădeam undeva la 1.500 de lei gazul pe lună, în prezent noi vom plăti undeva la 4.000 de lei pe lună. Asta înseamnă, plus curentul electric, undeva o scumpire de 500 de euro pe lună, bani care nu sunt bugetați, desigur, pe care nu îi avem bugetați. Noi avem planificat. Dacă ne gândim că folosim gazul minim cinci luni pe an, sunt 2.500 de euro în plus pe care îi plătim la fiecare cinci luni când folosim gazul. Dacă noi nu îi avem bugetați, trebuie să îi găsim, să plătim de undeva. E ca într-o familie. Atunci când se scumpește gazul, îi spui copilului tău că nu îi mai cumperi nu știu ce biscuiți pentru că trebuie să plătești gazul.

Liviu Măgureanu, Salvați Copiii filiala Iași spune că banii nu vor mai fi direcționați către oameni ci către facturi: „Orice afectare a bugetului afectează direct beneficiarii pentru că sunt bani pe care, în loc să îi integrezi în programele pe care le implementezi în comunitate, va trebui să îi direcționezi către aceste facturi. În loc să îi direcționezi către oamenii care prestează servicii îi vei direcționa către plata facturilor. La noi nu se scumpește un produs pentru că nu avem un produs pe care îl vindem, se scumpesc serviciile și acești bani se vor regăsi direct în economia organizației, organizație care nu are un eficient spațiu pentru beneficiari, este o organizație inexistentă. Nu poți chema beneficiarii într-un cabinet de asistență care nu este bine dotat, nu poți să chemi copiii să desfășoare activități de tip afterschool într-un loc neîncălzit sau într-un loc slab iluminat. Iată că aceste scumpiri ne afectează direct pe servicii pe care noi le oferim gratuit comunității.

Liviu Măgureanu mai spune că organizațiile caritabile, cele mai multe, au proiecte europene, sponsori din alte zone sau din alte țări deci aduc bani în comunitate. Și Stare of Hope abia răsuflă sub povara facturilor iar lista poate continua. Mulți dintre liderii organizațiilor caritabile din Iași dezvăluie că nu pot diminua susținerea oferită unor categorii uitate și așa de stat dar nici nu au soluții rapide pentru a rezolva problemele aduse de facturile la utilități.