Câți suntem? În ce condiții locuim? Acestea sunt marile întrebări la care vom avea răspunsuri după recensământ

populatie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com/geralt

De astăzi începe oficial recensământul populaţiei şi locuinţelor din România. Este primul recensământ digitalizat 100%, transmite Institutului Naţional de Statistică. Vor fi trei etape de parcurs până pe 17 iulie.

Câți suntem? În ce condiții locuim? Câți români trăiesc în țară și câți în afară? Acestea sunt marile întrebări la care vom avea răspunsurile după efectuarea recensământului.

Prima etapă, care debutează astăzi, presupune preluarea datelor din surse administrative și crearea bazei de date a recensământului.

Din 14 martie începe „autorecenzarea“. Asta înseamnă că fiecare cetățean adult are posibilitatea să răspundă unui chestionar, prin intermediul unei aplicații web, despre numărul de persoane din familie, condițiile de locuire, dotarea căminului samd. Autorecenzarea se va putea face de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC. Chestionarul pentru autorecenzare va fi disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză. Autorecenzarea este cea mai sigură variantă în pandemie, iar salariații care completează chestionarul de autorecenzare beneficiază de o zi liberă plătită, fie că lucrează la stat sau la privat.

Cetățenii care refuză autorecenzarea, vor primi acasă vizita unui recenzor în etapa a treia a recensământului, adică după data de 16 mai. Recenzorul, în urma unui interviu, va prelua datele cu ajutorul unei tablete.

Persoanele care refuză auto-recenzarea nu vor fi amendate. Persoanele care vor refuza să furnizeze informaţii sau vor furniza date eronate sau incomplete vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.

Colectarea datelor se încheie pe 17 iulie.

La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea 20,1 milioane de locuitori. În 1992 însă eram 22,8 milioane de locuitori.