Riscul apariției unui atac de cord în următoarele 12 luni, depistat cu ajutorul inteligenței artificiale prin scanarea retinei

investigatii_stomatolog.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/newarta

Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds au dezvoltat un sistem de inteligență artificială care poate depista persoanele cu risc crescut de infarct miocardic, pe baza analizei scanării retinei. Procedura ar putea revoluționa modul în care pacienții sunt examinați în mod regulat pentru boli de inimă.

 

Cercetările oamenilor de știință de la Universitatea din Leeds, publicate în jurnalul Nature Machine Intelligence și preluate de Medscape. com, au condus la concluzia că sistemul de inteligență artificială, care poate analiza scanările oculare, are o precizie de 70-80% în depistarea unei persoane care ar putea suferi un atac de cord în următorul an.

Modificările vaselor de sânge mici din retină sunt indicatori ai unor boli vasculare mai ample, inclusiv ale unor probleme cu inima. În cercetarea, condusă de Universitatea din Leeds, s-au folosit tehnici de învățare profundă pentru a antrena sistemul de inteligență artificială să citească automat scanările retinei și să identifice acele persoane care, în anul următor, ar putea avea un atac de cord.

Sistemul AI a analizat scanările retinei și scanările cardiace în cazul a peste 5.000 de persoane și a identificat asocieri între patologia retinei și modificările inimii pacientului.

Odată ce modelele de imagine au fost învățate, sistemul AI putea estima dimensiunea și eficiența de pompare a ventriculului stâng, una dintre cele patru camere ale inimii, doar din scanările retinei.

Cu informații despre dimensiunea estimată a ventriculului stâng și eficiența sa de pompare combinate cu date demografice de bază despre pacient, vârsta și sexul acestuia, sistemul AI ar putea face o predicție cu privire la riscul de atac de cord în următoarele 12 luni.

"Sistemul AI este un instrument excelent pentru dezlegarea tiparelor complexe care există în natură și asta este ceea ce noi am găsit aici – modelul complicat al modificărilor retinei legate de modificările inimii”, a precizat prof. Sven Plein, de la Universitatea din Leeds, unul dintre autorii lucrării de cercetare.

"Această tehnică deschide posibilitatea de a revoluționa screening-ul bolilor cardiace. Scanările retinei sunt relativ ieftine și sunt utilizate în mod obișnuit în multe cabinete de optică. Ca urmare a screening-ului automat, pacienții care prezintă un risc ridicat de a se îmbolnăvi de inimă ar putea fi îndrumați către un specialist cardiolog”, a spus, la rândul său, profesorul Alex Frangi, de la Universitatea din Leeds.