Capitala intră în scenariul roșu. Ce restricții impun autoritățile

Restricții Scenariu Roșu.jpg

Noi restricții în Capitală după intrarea în scenariul roșu
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto, Andreea Alexandru

Bucureștiul intră de miercuri  în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Alte zece localități din judeţul Ilfov au depăşit rata de incidenţă de 3 la mie iar în Corbeanca, Dascălu şi Otopeni numărul de infectări e mai mare de 5 la mie.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, miercuri, măsurile aferente trecerii de pragul de 3 la mie, după ce inidenţa cumulată a ajuns la 3,32 la mie. Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a precizat că nu au fost impuse noi măsuri în afara celor reglementate de actele normative în vigoare, aferente acestei incidenţe.

Despre aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, Alexandra Văcaru a spus că operatorii de transport public au luat deja o serie de măsuri de la începutul pandemiei.

”Anul trecut, când creştea rata de incidenţă, am stabilit cu Metrorex suplimentarea trenurilor şi STB-ul, de asemenea, a suplimentat. În zilele următoare vom avea noi întâlniri, dacă se va ridica problema şi eventual vom propune chiar, să vedem dacă sunt necesare, în acest context, o eventuală suplimentare sau găsirea unor noi soluţii", a declarat prefectul Capitalei.

De la pragul de 3 la mie al ratei de incidență, restaurantele, cinematografele, sălile de fitness și alte activități mai pot funcționa până la maximum 30% din capacitate. Restricțiile au intrat în vigoare de miercuri. Prefecta Capitalei Alexandra Văcaru a anunțat că în contextul creșterii ratei de incidență, joi va avea loc o întâlnire de lucru cu reprezentantul ISU, cel al CMBSU și conducerea DSP pentru a discuta măsuri concrete .

Tot după trecerea pragului de 3 la mie intră în vigoare și criteriul ratei de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților școlii pentru funcționarea cu prezență fizică. Dacă acest prag este sub 60%, elevii fac cursuri online, iar copiii de grădiniță stau acasă. Potrivit ministrului Educației, în București, din cele 655 de unități de învățământ, la ultima raportare 57 aveau rata de vaccinare a personalului sub 60%.

Ministrul de interne: În prezent se dau zilnic 1.300 - 1.400 de sancţiuni pentru nepurtarea corespunzătoare a măştii

Începând cu data de 8 ianuarie 2022, autoritățile au interzis folosirea măștilor textile. Sunt obligatorii măștile de tip chirurgical și măștile de tip FFP2. Acestea trebuie purtate în mod corect, atât în spațiile publice închise, cât și cele deschise.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, că toate măsurile impuse de autorităţi au fost prelucrate cu structurile ministerului, toţi angajaţii ştiind exact cum trebuie să le aplice.

Referindu-se la criticile sindicaliştilor din poliţie care acuză că nu au pregătirea necesară să verifice tipul de măşti, Bode a precizat că ordinul de ministru stipulează clar că nu trebuie să fie măşti textile sau de plastic, iar 99,9% dintre poliţişti aplică corect legea.

Potrivit ministrului, ordinul comun semnat de ministrul de Interne şi ministrul Sănătăţii explică foarte clar ce înseamnă măşti neconforme: măşti care sunt confecţionate din material textil sau plastic. Sindicatul Europol a transmis, vineri seară, că, odată cu intrarea în vigoare noii Hotărâri de Guvern prin care poliţiştii vor trebui să verifice tipul şi calitatea măştilor de protecţie purtate de populaţie, aceştia îşi vor putea asigura un al doilea job. ”Printre cele mai de interes meserii sunt cele de: croitor-filator, inginer textil, designer vestimentar şi specialist în microfibre”, au transmis sindicaliştii.

Rata crescută a cazurilor de Covid

Conform datelor transmise miercuri de autorități numărul cazurilor noi de infectare cu COVID rămâne ridicat. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.600 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 44 decese.

Județele Cluj, Suceava și Timiș sunt în scenariul roșu. În total 41 de municipii și orașe și 211 comune au depășit rata de infectare de 3 la mie. Datele arată că o comună din Cluj este aproape o rată de infectare de 18 la mie.

Alte zece localități din judeţul Ilfov au depăşit rata de incidenţă de 3 la mie iar în Corbeanca, Dascălu şi Otopeni numărul de infectări e mai mare de 5 la mie.