De ce sunt luate cu asalt farmaciile din Israel?

israel.png

Tel-Aviv, 4 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
AP - Ariel Schalit via rfi.fr

Israelul este poate printre liderii mondiali în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, dar când vine vorba de gestionarea testelor PCR sau antigen, statul evreu se confruntă cu aceleași dificultăți ca toate celelalte țări. Odată cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus, din cauza variantei Omicron, testele rapide s-au epuizat. Laboratoarele și farmaciile sunt asaltate, formându-se astfel cozi lungi. Însă Guvernul promite să remedieze rapid situația.

În subsolul unui centru comercial, Micha așteaptă să fie testat într-o farmacie. Acest bancher a intrat în contact cu o persoană infectată. Au trecut doar zece minute de când își așteaptă rândul, dar este deja exasperat: “A devenit atât de complicat să te testezi. Oamenii stau ore întregi la rând. Aici, cel puțin, nu e așa multă lume, în schimb e costisitor. Testul e aproape 20 de euro.”

Douăzeci de euro pentru fiecare test antigen. Testul PCR costă 35 de euro, dar nu toată lumea are voie să-l facă. Este decizia guvernului, spune Randa, asistenta responsabilă de teste. “Doar persoanele care nu sunt vaccinate sau care trebuie să călătorească în străinătate pot face un test PCR”, spune ea.

Obiectivul este de a încuraja o populație vaccinată complet să nu se mai testeze sistematic. Mulți israelieni critică această decizie. Nu și Gefen. Tânăra lucrează într-un restaurant. Unul dintre colegii săi a ieșit pozitiv, și acum toți angajații trebuie să treacă printr-un test antigen.

Ea nu prea este încântată să-l facă. “De acum ar trebui să considerăm coronavirusul ca pe o simplă gripă. Dacă ești vaccinat și iei virusul, nu mai este atât de grav ca înainte. Te doare puțin în gât, dar îți trece în două zile”, spune ea.

Mai ales că testele antigen nu mai sunt aparent de încredere. Potrivit unui studiu israelian publicat în această săptămână, jumătate dintre testele efectuate ar prezenta rezultate eronate.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr