Aglomerație în vămi - noul formular de intrare în România devine obligatoriu de luni

În ultimele 24 de ore, punctele de frontieră din întreaga țară au fost tranzitate de aproximativ 168.300 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 48.500 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare au fost aproximativ 120.000 persoane cu 33.000 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 48.300 persoane cu 15.500 mijloace de transport. Cele mai tranzitate frontiere au fost cea cu Ungaria - aproximativ 92.700 de persoane şi 32.400 de mijloace de transport, frontiera aeriană - aproximativ 43.000 de persoane și frontiera cu Moldova - aproximativ 12.000 de persoane şi 4.500 de mijloace de transport. 
Noul formular de intrare în România - obligatoriu de luni pentru toţi cetăţenii, români sau străini - se poate deja completa pe platforma digitală plf.gov.ro.

Datele care trebuie introduse sunt cele de identificare a persoanei, ţara din care călătoreşte şi - dacă este cazul - alte ţări tranzitate în ultimele două săptămâni, dar şi adresa din România şi un număr de telefon. Informaţiile sunt necesare pentru a stabili dacă se impun anumite restricţii - ca de exemplu carantina, dar şi pentru uşurarea unei eventuale anchete epidemiologice, în cazul în care, ulterior, se dovedeşte că a existat contact direct cu cineva infectat cu coronavirus.

Noua regulă de intrare în ţară a fost explicată azi de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului general al Poliției de Frontieră, Cms.șef Fabian Bădilă. 

cms. șef Fabian Bădilă: ”Procedura este peste tot la fel nu contează că este puncte trecere rutier, aeroportuar, feroviar. În mentul în care persoana se prezintă la punctul de trecere polițistul îi solicită documentul de călătorie, pașaport, sau cum am eu, o carte de identitate, iar în acel moment cetățeanul este verificat dacă a completat sau nu acest certificat de intrare în România. În cazul în care l-a completat și nu se impune măsura carantinei, persoana trece punctul de frontieră fără nicio altă problemă, iar în cazul în care persoana nu a completat acest formular, are obligația de a-l completa în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acest lucru nu va duce la creșterea valorilor de trafic din punctul de frontieră, fiind o verificare automată, maxim cinci secunde pentru verificarea automată.”

În cazul în care nu îl completează și nu îl are la trecerea frontierei, Poliția de Frontieră îl informează despre faptul că are 24 de ore la dispoziție pentru a-l completa. În cazul în care nu respectă această obligație, va fi sancționat cu amendă în valoare de la 2000 la 3000 de lei.