DSP Arad: Mai mult de jumătate dintre românii care vin în țară de sărbători intră direct în carantină

Cetățenii nevaccinați sau cei care nu au trecut prin covid-19, care vin în România din state UE aflate pe lista verde sau galbenă, nu intră în carantină dacă prezintă rezultatul negativ al unui test PCR. Cei care vin din zone roșii precum Belgia, Olanda, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța sau Portugalia, dacă nu sunt imunizați, fie prin vaccin, fie în urma bolii, vor fi carantinați. Aceste restricții, decise de autorități în contextul noii variante Omicron a coronavirusului, le dau mari bătăi de cap românilor care lucrează în străinătate și vor să-și petreacă sărbătorile cu familia, în România. Unii peferă să se întoarcă de unde-au plecat decât să stea izolați două săptămâni, spune Horea Timiș, ședul DSP Arad.

Șoferul unui microbuz care transporta pasageri din străinătate, când a trecut frontiera la Vama Nădlac, a încercat să intre în țară pe contrasens, ca să evite triajul epidemiologic și plasarea în carantină. Cei 8 călători din mașină veneau din Ungaria și se îndreptau spre județul Bacău.

Ungaria este una dintre țările europene aflate pe lista roșie de risc epidemiologic, alaturi de Belgia, Cehia, Olanda, Croația, Austria, Irlanda, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Portugalia, Bulgaria sau Turcia. Toți cei care vin din zone roșii, în România, vor fi plasați în carantină dacă nu sunt vaccinați anti-covid sau dacă nu au trecut prin boală.

Noile reguli pentru prevenirea răspândirii covid au aglomerat și mai mult punctele de frontieră înainte de sărbători. Directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, Horea Timiș, spune că mai mult de jumătate dintre cei care vin în țară sunt carantinați, iar unii peferă să se întoarcă de unde-au plecat decât să stea izolați două săptămâni: