Secretarul general NATO și-a depus CV-ul pentru postul de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei

stoltenberg.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se numără printre persoanele care şi-au depus candidatura pentru funcţia de viitor guvernator al băncii centrale din Norvegia, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe de la Oslo, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.

"Ministerul de Finanţe m-a contactat în noiembrie şi m-a întrebat dacă aş lua în considerare o astfel de poziţie. Am făcut asta acum. E o poziţie pentru care sunt foarte motivat", a declarat Stoltenberg pentru agenţia de presă NTB.

Poziţia de guvernator al băncii centrale se va elibera la 1 martie, însă Stoltenberg a precizat că şi-ar încheia mai întâi mandatul de la NATO, care va dura până la sfârşitul lunii septembrie 2022.

Stoltenberg, care are studii de economie, a fost premier al Norvegiei în 2000-2001 şi 2005-2013 înainte de a deveni în 2014 secretar general al NATO. Printre alte posturi guvernamentale, el a mai fost şi ministru de finanţe.

Actuala guvernatoare adjunctă a Norges Bank, Ida Wolden Bache, văzută de mulţi ca unul dintre favoriţi, se numără de asemenea printre cele 22 de persoane care concurează pentru post.

Candidatul învingător se va ocupa de stabilirea ratelor dobânzilor, precum şi de supravegherea puternicului Fond suveran al bunăstării pe care îl deţine Norvegia, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.