Horia Manolache, fotograful care s-a întrebat „cum ar fi fost dacă”

Horia Manolache (36 de ani) este fotograful care a încercat să schimbe mentalitatea celor care îi judecă pe oamenii străzii – prima dată cu un proiect în Statele Unite, apoi cu unul în România.

Plecat la un master în Statele Unite, la Academia de Artă din San Francisco, a rămas impresionat de numărul mare de persoane fără adăpost pe care le vedea pe străzi. A propus atunci un proiect îndrăzneț, acela de a-i lua pe oamenii fără adăpost și de a le oferi, preț de o fotografie, dreptul de a visa că pot avea o viață normală. I-a căutat pe străzile din San Francisco, a stat de vorbă cu ei, i-a convins, contra cost, să participe la proiect, iar cu unii dintre ei mai ține legătura și acum, cu toate că au trecut mai bine de cinci ani de atunci.

„Într-un fel îi arătam pe oamenii de succes și altfel pe oamenii fără succes, e un fel de clișeu. Am vrut să inversez și să arăt și eu fotografii cu oameni ai străzii reprezentați frumos ca și cum ar fi fost niște oameni importanți”, spune tânărul fotograf.

Așa s-a născut proiectul „Prinț și cerșetor”, cu care a devenit cunoscut la nivel internațional și care i-a adus și premii și distincții. Realizarea lui nu a fost simplă, mai ales că s-a lovit de greutăți pe mai multe planuri: nu doar găsirea personajelor a fost problematică, dar și găsirea unui loc unde să poată face fotografiile. Noroc a avut cu soția lui, aflată alături de el în Statele Unite, care a fost cea care l-a ajutat să îi machieze și să îi aranjeze pe protagoniști pentru sesiunea de fotografiere.

Întors în România, a vrut să ducă acest proiect la un alt nivel. De fapt visase la acest lucru încă de când era în Statele Unite, însă nu a putut să îl pună în aplicare: acela de a face personalități publice să se pună în haina unui om al străzii. „Puteam să fiu eu! Viața din sens opus”, proiect realizat împreună cu Samusocial din România avea ca scop tocmai ridicarea gradului de conștientizare asupra oamenilor străzii. Au creat un site, au fost colectate și donații prin care oamenii fără adăpost au putut fi ajutați.

Urmărește aici povestea lui Horia Manolache: