Cum depistăm fotografiile de profil false de pe rețelele de socializare?

poze_profil.png

Sursa imaginii: 
France24

Când navigăm pe Twitter, Facebook sau Instagram, nu rareori dăm peste conturi false care încearcă să contamineze discuțiile sau să-și bată joc de alți utilizatori, ascunse în spatele unui avatar. Uneori, fotografiile de profil folosite sunt false și vin în completarea unor profiluri complet fictive. Echipa Les Observateurs a postului francez de televiziune France24 oferă câteva sfaturi despre metodele cu care pot fi depistate...

Multe conturi false de pe social media încearcă să adopte o identitate realistă. Pentru asta, se folosesc de fotografii de profil reale, pe care le încarcă de pe site-ul intitulat Thispersondoesnotexist („această persoană nu există”).

Contul generează automat fețe foarte realiste de bărbați, femei, și chiar copii, care nu există în realitate, iar aceste fotografii sunt utilizate în mod regulat de conturile cu identități false.

Totuși, nu e greu să ne dăm seama că pozele sunt false. Cel mai evident indiciu se referă la poziția ochilor, care sunt întotdeauna aliniați conform unei grile fixe ce nu poate fi editată, prin urmare, sunt întotdeauna poziționați la fel. Dar acesta nu este singurul indiciu, ochelarii, cerceii, fundalul pot dezvălui multe...

Grilă care arată că fotografiile create cu site-ul „Thispersondoesnotexist” sunt întotdeauna aliniate de-a lungul aceleiași axe.

O investigație privind trolling-ul pe internet

Victor Baissait, specialist în tehnologie, a folosit tehnici specifice pentru a identifica cel puțin opt conturi create de la zero, cu fotografii false de profil și pseudonime, pe care le-a detaliat într-o postare pe Twitter: ,, Prieteni și activiști, aveți grijă cu aceste conturi de Twitter, vă voi explica de ce sunt false. Am dat peste unul dintre conturi, fără să știu că există și altele (...)”.

Aceste conturi, create pentru a contamina discuțiile de pe Twitter, se prezintă drept activiști de mediu, de extremă stângă, feminiști sau chiar persoane transgender, mergând până la a promova cărți care nu există, sau a organiza strângeri de fonduri false și a instiga împotriva oamenilor care adoptă o schimbare de sex.

Pentru Victor Baissait, aceste conturi constituie, sub masca umorului sau a glumelor, un adevărat pericol:

„Aceste conturi se opun la tot ceea ce consideră parte din cultura woke – care promovează conștientizarea problemelor de justiție socială și inegalitate rasială – făcându-și un obiectiv din alterarea mesajelor de pe rețelele de socializare, convingându-i pe oameni că sunt activiști adevărați. De fapt sunt niște „troli” care caută să aducă în prim-plan subiecte false și să distragă atenția de la dezbaterile reale conduse de activiști.

Un alt pericol este faptul că aceste conturi se disting destul de greu. La foarte puține astfel de conturi găsim specificația că sunt conturi făcute în glumă. Ele vor acționa în mod deliberat pentru a induce oamenii în eroare...”.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France24