Petrișor Obae: TVR este un mamut. Schimbarea trebuie să vină prin modificarea legii

Petrisor Obae TVR mamut modificare lege.jpg

Un nou șef la TVR, aceleași probleme (Sursa foto: site TVR)
Un nou șef la TVR, aceleași probleme (Sursa foto: site TVR)

Postul public de televiziune poate fi reformat numai dacă legea de funcționare a TVR este mai întâi modificată. O spune la RFI Petrișor Obae, editor la paginademedia.ro, după ce jurnalistul Dan Turturică a fost numit de Parlament în funcția de președinte-director general.

TVR nu poate fi restructurat de către un lider providențial, crede Petrișor Obae: ”Televiziunea Română ca orice instituție de stat este un mamut, este un conglomerat care nu poate fi restructurat printr-un lider providențial care să vină și să întoarcă pe toate părțile ce este de întors acolo. Schimbarea în Televiziunea Publică și în Radioul Public trebuie să vină prin modificarea legii. Or acest lucru deocamdată nu se întâmplă, pentru că sistemul din TVR funcționează pe baza acestei legi. Câtă vreme legea are lacune importante și este depășită, nu are cum să se restructureze instituția”.

În opinia sa, ”în Televiziunea Română, starea de spirit generală nu este una propice unui astfel de scenariu (al reformei în TVR-n.r.), pentru că există în TVR foarte mulți profesioniști, există oameni conștiincioși și cu simțul datoriei, dar ei sunt minoritari. Există în continuare o mare parte de angajați obișnuiți cu un anumit stil de lucru, bugetar, în care contează mai mult avantajele și mai puțin ceea ce trebuie să prestezi tu pentru acele avantaje”.

 
Petrișor Obae, despre reformarea TVR în mandatul lui Dan Turturică