Cine beneficiază de terapia cu anticorpi monoclonali în COVID-19 și unde poate fi făcut tratamentul

spital_covid.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Ro Vaccinare

Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de Covid-19. Este vorba despre terapia despre care fostul președinte al SUA, Donald Trump, declara în octombrie 2020 că l-a ajutat să se vindece de COVID-19. Pe atunci, era încă un tratament în fază experimentală, dar între timp a fost autorizat. Recent, tratamentul a ajuns și în spitalele românești, fie sub formă de donații primite de la Italia, Germania și Serbia, fie cumpărat de stat, în baza acordului încheiat între Comisia Europeană și firma producătoarea. Banii au venit din rezerva bugetului de stat. Și vorbim despre un tratament care costă mii de euro de persoană. O terapie scumpă, dar salvatoare de vieți. 

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea de anticorpi monoclonali (soluție perfuzabilă) se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, însă nu mai târziu de primele 7 zile. Dacă vor fi administrați după o săptămână, când deja virusul a făcut deja modificări în principal în plămâni, dar şi în restul organelor, eficacitatea lor este aproape nulă, susțin mediciii.

Criterii pentru administrarea anticorpilor monoclonali: 

 • Forme ușoare SO2 (saturație de oxigen)>93% fără supliment de oxigen
 • Administrarea Ac Monoclonali <7 zile de la debutul simptomatologiei
 • Factori de risc pentru evoluție severă: ( se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc)
 • vârsta>65 ani
 • Indice masă corporală >30kg/m2 (obezitate)
 • Boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, Infarct micoardic recent Cardiopatia ischemică severă
 • B.P.C.O.- bronhopneumopatie cronică obstructivă
 • Diabet Zaharat tip 1
 • Terapie imunosupresoare- terapii biologice
 • Pacienți cu transplant de organe sau măduvă
 • Pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie
 • SIDA

Anticorpii monoclonali se administrează doar în spital, prin spitalizare de zi, la camera de gardă sau în Unitățile de Primiri Urgențe. Pacienții trebuie îndrumați și de medicii de familie pentru a beneficia de acest tratament,  transmite Ministerul Sănătății.

Recomandări ale Comisiei de Boli Infecțioase (din Ministerul Sănătății) pentru realizarea eficientă a procesului de administrare a anticorpilor monoclonali

 • Organizarea la nivelul spitalelor desemnate a procesului de administrare a anticorpilor monoclonali.
 • Înștiințarea medicilor de familie prin toate canalele posibile, despre criteriile pacienților eligibili și fluxul pacientului cu infecție SARS-Cov-2 care îndeplinește criterile de administrare.
 • Catagrafierea persoanelor care se califică, de către medicii de familie, conform criteriului de patologii cronice
 • Anunțarea pacienților eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea și condițiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom.
 • Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate) pentru administrarea anticorpilor monoclonali.

Luni, managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a anunţat că 16-20 pacienţi vor beneficia zilnic în spital de tratamentul cu anticorpi monoclonali, fiind create deja circuitele necesare pentru administrarea tratamentului. Aceşti pacienţi vor primi, timp de o oră,  tratamentul cu monocorpi monoclonali, următoarea oră vor fi ţinuţi sub observaţie, apoi vor putea pleca acasă, a declarat medicul Florin Roşu.

"Spitalul nostru vine în întâmpinarea pacienţilor prin administrarea tratamentului cu anticorpi monoclonali. Dorinţa noastră este să administrăm unui număr de 16-20 persoane pe zi acest tratament. Am creat deja circuitul epidemiologic. Îi aşteptăm pe pacienţi în cadrul spitalului pentru a beneficia de acest tratament revoluţionar. (...) Aceşti pacienţi vor fi consultaţi, ei vor beneficia de un examen clinic. Timp de o oră vor primi tratamentul cu monocorpi monoclonali, următoarea oră vor fi ţinuţi sub observaţie, apoi vor putea pleca acasă", a declarat medicul Florin Roşu.

Ministerul Sănătăţii a anunţat în urmă cu o săptămână că a repartizat 7.500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale din ţară, pentru tratamentul pacienţilor cu forme uşoare şi medii de COVID-19, dar care au factori de risc pentru agravarea bolii. lL jumătatea lunii octombrie, instituția anunța că a solicitat activarea mecanismului de protecţie la nivelul Uniunii Europene pentru 40.000 de doze de anticorpi monoclonali.

Vezi AICI lista cu spitalele care au primit anticorpi monoclonali: 

“Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, declara atunci Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.