Mali: ”Sclavi” agresați și umiliți public de ”nobili”

sclavi.png

”Sclav” agresat public în satul Souroubiré, Mali, septembrie 2021
Sursa imaginii: 
France24

Un grup de persoane care sărbătoreau Ziua Independenței statului Mali a fost atacat cu brutalitate la sfârșitul lunii septembrie în regiunea de vest Kayes. Victimele făceau parte dintr-o asociație care militează pentru abolirea „sclaviei prin descendență”. Dar „nobilii”, care se consideră a fi dintr-o clasă superioară, au pus capăt festivității, capturând și lovind cu brutalitate 12 dintre participanți și ucigând cel puțin o persoană.

 

 

Munca forțată și robia au fost abolite în Mali în 1905, dar castele sociale tradiționale bazate pe „sclavia prin descendență” încă persistă în această țară, în special în regiunea Kayes, unde anumiți oameni pretind că sunt de viță „nobilă”. Deși nu consideră neapărat că ar fi proprietarii "sclavilor", aceștia îi supun unor discriminări severe.

Acești așa-numiți „sclavi” sunt de fapt descendenții foștilor sclavi din Mali și trăiesc adesea separat de restul cetățenilor. Nu li se permite să se căsătorească în afara castei lor, nu pot ocupa funcții publice și sunt nevoiți să gătească și să sacrifice animale pentru nobili în timpul festivalurilor.

Mai multe asociații militează pentru a pune capăt acestor practici, dar cei care îndrăznesc să se opună sclaviei pe bază de descendență sunt în mod regulat victime ale atacurilor violente, umilințelor și abuzurilor.

În satul Souroubiré, pe 28 septembrie, ziua în care o asociație anti-sclavie a organizat un eveniment de celebrare a independenței țării, grupul de „sclavi” a fost atacat de un grup de „nobili” înarmați, în ciuda faptului că a obținut permisiunea autorităților locale de a organiza festivitatea.

Secretarul general al Asociației împotriva Dominării și Sclaviei (ACDE), Mahamadi Kanouté, explică cum astfel de atacuri nu sunt un fenomen nou, există tensiuni între sclavi și nobili de ani de zile, cu atât mai mult din 2019 când au început să se formeze asociații anti-sclavie. Mahamadi Kanouté susține, de asemenea, că asociația sa urmărește să ia măsuri legale împotriva atacatorilor din Souroubiré, în speranța că, spre deosebire de atacurile anterioare, autorii vor fi trași la răspundere.

 

Traducere de Irina Șerban după articolul publicat de France 24.